Еберхард Шнајдер: Русија мора да подржи умерени ислам

snajderИсламски тероризам поново потреса Русију. Једини начин да се он трајно заузда је да Русија стратешки подржава умерени ислам, сматра политиколог Еберхард Шнајдер из труста мозгова који се бави односима ЕУ и Русије.

У три терористичка напада у Русији (два у Волгограду) страдало је преко 30 људи. Иако ниједна организација није преузела одговорност, сумња се на радикалне исламисте са Кавказа. Председник Владимир Путин најавио је потпуно уништење терориста, али то тешко да ће обесхрабрити екстремисте, сматра Еберхард Шнајдер из невладине организације Центар ЕУ-Русија која се интересује за развој демократије у Русији и односе Москве и Брисела.

Дојче веле: Ко, према Вашем мишљењу, стоји иза напада у Русији?

Еберхард Шнајдер: Полазим од тога да постоји повезаност између самопроглашеног емира „Кавкаских Емирата“ Докуа Умарова који је још пре пола године најавио нападе и ометање Олимпијских игара у Сочију. На подручју Сочија је пре 150 година живело око милион Черкеза. То је кавкаски народ исламске вероисповести. Они су годинама пружали отпор руским царевима и противили се уједињењу са тадашњим царством. У тим борбама је страдало око 400.000 Черкеза, а осталих 400.000 је протерано. Умаров је сада најавио освету. При томе је он Чечен који је до 2007. године ратовао за отцепљење Чеченије од Русије. Од 2007. је Умаров променио стајалишта и од тада се не бори више само за своју земљу, већ за ширење ислама и вехабизма. То је екстремно тумачење Курана чији је главни елемент да верници морају да воде Свети рат.

Колику улогу игра сиромаштво на Кавказу?

Један од разлога терористичких напада су привредна и социјална напетост у руским кавкаским републикама. У Чеченији је тренутно мирно, али су се немири пренели у суседне регионе попут Дагестана. Тамо је незапосленост око 70 одсто и 40 процената младих живи испод егзистенцијалног минимума. Привредна ситуација се мора побољшати и на тај начин би се средњерочно истањила база за регрутовање терориста.

Шта треба да ради Путин у овој ситуацији?

Када бих ја био Путин, покушао бих да изградим умерени ислам, оријентисан ка Русији. Он би требало да предузме све што може да спречи ширење вехабизма. Тај религијски правац постаје све јачи и шири се кроз џамије међу имамима, пре свега у Казахстану. За време Совјетског Савеза је вера била прогнана од стране државе. После распада СССР-а су муслимани установили да им недостаје имама и обратили су се другим земљама. Саудијска Арабија, земља из које долази вехабизам, је наравно једва чекала да пошаље имаме.

Може ли сада помоћи Путинова чврста рука?

Његов стил је да се обраћа снажним изјавама. Међутим, сада не помажу само речи. Он би морао да побољша социјалну и економску ситуацију. Шта раде млади ако немају посао? Они тада одлазе у терористе јер им је то гаранција да ће сваког месеца добити свој новац.

САД су обећале помоћ Русији. Колико је то смислено?

Американци тренутно највише могу помоћи давањем информација. И Руси су њима помогли када се у Бостону догодио терористички напад. Нажалост, у Вашингтону нису правилно вредновали информације које им је послала Москва.

Због чега је циљ напада био Волгоград?

Волгоград је веома важна раскрсница путева у близини кавкаских провинција. То је бивши Стаљинград и у Русији ужива велики углед. Када су терористички напади могући тамо, онда то има велики утицај на становнике целе земље. У суштини, Умаров показује да Путин не може да гарантује безбедност и да су руски органи неспособни.

Дојче веле