Докле, бре, РТС?

rts

РТС глув на захтеве дијаспоре

pedja-223x300ШТУТГАРТ Прошао је још један величанствени спортски догађај у Србији -одлично организовано првенство света у рукомету за жене. Финале у Београду био је врхунски доживљај за многе становнике Србије, чак и за оне које тај спорт мало интересује. Из свеопштег славља за сребрну медаљу наших рукометашица, РТС је, као и из многих ранијих спортских догађаја, и овог пута искључила бројне Србе који живе широм глобуса. Званичници тврде да је у расејању око четири милиона Срба. То значи, да је РТС, по обичају, из преноса једног важног догађаја искључила најмање један милион Срба који на три континента путем сателита могу да прате дешавања у отаџбини! Наравно да то није први пут да РТС уместо преноса неког значајног спортског догађаја у коме учествују српски спортисти, пушта којекакве глупости –тако нам се дословце жале многи Срби. Али се зато, кажу, преносе нпр. фудбалске утакмице за Куп Европе, па чак и оне које могу да се гледају на локалним телевизијама држава у којима живе наши људи.

Сви протести, молбе или упити које су појединци или српске организације слале руководству РТС питајући зашто се не преносе важни спортски догађаји, остали су углавном без икаквог одговора. –Ти шефови, жали нам се Милан Новаковић из околине Хајлброна у Немачкој, очигледно само знају да себи и својим пријатељицама које воде којекакве емисије, набију високе платурине, премије и плаћање некаквих „ауторских права“ за емисије које су обично „пропитивање“ којекаквих гостију- љути се наш саговорник. Али да одговоре на наша питања зашто је тако мало важних спортских догађаја на сателитском каналу националне телевизије, е, то им тешко пада –каже Милан позивајући се на бројне новинске извештаје београдских новина о астрономским платама и премијама, претежно водитељки на РТС, које до данас нико није јавно демантовао.Milan-Novaković-229x300

Било је, додуше, и индиректних одговора у стилу –РТС нема пара да плаћа права за пренос неких спортских догађаја, – рекао нам је један бивши функционер Скупштине дијаспоре који жели да остане анониман и додаје, да је тај „аргуменат“ неумесан када се зна колико се пара баца у РТС на друге мање важне пројекте и колико се продуцира за скупље паре ван студија и организације производње саме РТС! Многи бивши сарадници РТС, неки од њих су већ дуже од деценије прешли границу одласка у пензију, основали су своје продукцијске куће. Они вероватно користе и данас техничке ресурсе РТС, да би од националне ТВ наплаћивали велике паре за емитовање својих често веома лоших емисија- каже нам наш саговорник. Помиње, да многи стални сарадници РТС не знају чиме да „убију“ радно време али ипак примају плате, док „приватни“ снимају и скидају кајмак! Он прича да београдска независна организација „Уједињени телевизијски експерти“ (УТЕ) годинама критикује расипање новца на РТС, до данас без икаквих последица по шефове-расипнике из РТС. На пријаве УТЕ, наводно, није реаговало ни Јавно тужилаштво ни полиција. Доскорашњи „диктатор“ у РТС, преминули Тијанић је чак одбијао, плаћајући из касе РТС високе казне због тог одбијања, да обелодани документације од тзв. „ јавног интереса“, како то за јавна предузећа прописује закон!

Djurdjina-Milivojevic-261x300Овој критици се придружује и Ђурђина Миливојевић из околине Штутгарта. Она наводи да је свима, па и руководству РТС познато, колико милијарди евра годишње дијаспора саље у Србију од којих, индиректно, профитира и та прескупа, губиташка државна медијска кућа. Да није тих дотација, свакако би још мање преплате стизало на рачун те медијске аждаје која гута све и никада јој пара није доста. Зато је несхватљиво, каже она, да на захтеве дијаспоре за више важних спортских догађаја путем сателита на ТВ екранима, РТС не реагује. –Очекујемо, пошто ће РТС ускоро прећи на финансирање државе из буџета уместо од преплате, да нам држава, баш због огромног прилива девиза од нас из расејања, изађе у сусрет и омогући бар пренос најважнијих спортских утакмица у којима учествују српске екипе. Или, каже Ђурђина, из најава сателитског програма нека РТС избаци фолирање да је „наше право да знамо –све“, јер нам га „државна телевизија РТС“ по многим темама, па чак и по питању спорта то наводно од руководства РТС самопрокламовано и ничим доказано „право“ итекако ускраћује!

Читалац „Корена“ Анђелко Прерадовић такође из Штутгарта каже, да би најидеалније било да се за дијаспору не прави никакав посебан „сурогат програм“ него да се емитује онај исти који гледа и Србија –значи без примеса политизације и додатног, свакако јачег „испирања мозгова“ него што то већ чини РТС глеадаоцима у Србији. Покојни Тијанић и његови сарадници су својевремено, чим су се докопали власти и одлично плаћених фотеља у РТС, кренули у невероватну пропаганду, нпр. добрим делом и кроз емисију „Србија на вези“, која, што није никакво чудо с обзиром да је Тијанић увек био слуга неког од актуелних режима, подсећа на својевремене емисије из доба Јосипа Броза –љути се наш читалац. –Да ли смо икада доживели, пита он, да неко из дијаспоре ко буде из „милости“ Редакције тог програма позван у емисију, критикује све оно што не ваља у Србији, чланове владе, лош рад Канцеларије за дијаспору па и лош рад и још лошији програм саме РТС? –Мало морген, каже Анђелко, очигледно се позивају само они у емисије који су спремни да све и свашта хвале, посебно директорку Канцеларије Драшковићку!

О „ажурности“ РТС у решавању и најпростијих примедби, најбоље говори јутарња најава сателитског програма два-три минута пре 6 сати. На екрану, 18 месеци после укидања Министарства за дијаспору, још увек се оно помиње као институција која је „омогућила емитовање сателитског програма“! На интернет представку Редакцији сателитског програма поводом тог свакодневног погрешног навода, одговор је стигао после дуже од два месеца чекања још 5.8.2013 да ће се из најаве програма уклонити име министарства које више не постоји. Излишно је рећи, да и поред још једне опомене у међувремену, непостојеће министарство још увек „живи“ на шпици РТС!

За www.koreni.rs

П. Ракочевић