У Хагу до последњег даха

vojislav-seselj

Ни држава Србија ни Хашки трибунал немају озбиљну намеру да пусте Војислава Шешеља на лечење у Србију, а иза таквих тврдњи је перфидна намера да због тога оптуже лидера радикала.

Ово за „Вести“ тврди један од челника радикала и његовог правног тима Зоран Красић.

– Ни Београд ни Трибунал немају озбиљну намеру да Шешељ буде пуштен мада је управо у Хагу оболео од рака и предстоји му период примања цитостатика. Да та жеља заиста постоји он би већ давно био са својом породицом. Овако, и Београд и Хаг се утркују у изјавама да ће помоћи да Шешељ што пре стигне у Србију, а чине све да тамо остане док је жив – објашњава Красић.

Према правилима Трибунала, сваки оптуженик може да поднесе захтев за привременим пуштањем на слободу, након чега је потребно да и Влада, чији је држављанин, да адекватне гаранције.

Уочи новогодишњи празника, председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић је за Б 92 рекао да је „Влада Србије спремна да пружи гаранције за привремено пуштање на слободу“ Шешељу, али и да, уколико то буде захтевао пошаље специјалистички лекарски тим да га прегледа.

Портпарол Трибунала Магдалена Спалинска казала је да би Шешељ „у новим околностима могао да обнови захтев за привремено пуштање на слободу“.

Зоран Красић каже да је у питању класична замена теза и „покушај прања савести“ у којој Шешељ не жели да учествује.

– Намерно се суштина приче помера са укидања притвора на привремено пуштање на слободу, мада је свима јасно да човек већ 11 година чека првостепену пресуду и да сем што му је ослабило срце и добио рак, нема ни назнаке када би та пресуда могла да буде изречена. Да би се то замаскирало и Београд и Хаг се утркују у „брижности“ и „хуманости“ мада је судија Антонети децидно рекао да се противи Шешељевом повратку у Србију. Како ће онда да га пусте? Чекам само да Воју на крају оптуже што већ 11 година самог себе држи притвореног и при том чини ратни злочин против човечности тако што самог себе мучи у Хагу – иронично закључује Красић.

Не молимо никога!

Красић каже да су о катастрофалној Шешешељевој ситуацији обавестили све институције у свету, а да од власти у Београду очекују искључиво да поштују Устав.

– Не тражимо од председника или Владе Србије ништа нити их било шта молимо. Тражимо само да се, поштујући Устав, према Шешељу односе као према сваком другом држављанину Србије – прецизира Красић.

Причешће

Већина Срба у Хашком трибуналу се почетком ове недеље причестило уочи Божића. Свештеник Војо Билбија је прво причестио лидера радикала.

– Шешељ је доста смршао, али покушава да задржи ведар дух по коме је и препознатљив међу свих хашким оптуженицима. Ипак, само он зна како му је – каже извор „Вести“.

Ђ. Баровић – Вести