Срби са КиМ не верују у надлежности ЗСО

Marko_Jakšić

Лидери Срба са Космета – и они који прихватају и они који не прихватају бриселски споразум – не верују да ће заједница српских општина (ЗСО) имати било каква озбиљна овлашћења.

Посланик Демократске странке Србије у Народној скупштини Србије Марко Јакшић тврди да ће „Савез пчелара Србије имати више утицаја од ЗСО“.

„То је празна прича, јер ЗСО не постоји ни у Уставу Србије ни у Уставу самопроглашеног Косова“, истиче Јакшић.

Он сматра да ће Бриселски споразум и насилно укључивање Срба у косовске институције историја тумачити као чин напуштања косметих Срба и њихово изручивање Приштини.

Оливер Ивановић, председник Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“, који је изашао на изборе, сматра да је прича о ЗСО „више политички памфлет“.

„Не знам да ли постоји некакав тајни статут ЗСО, али оно што мора свима да буде јасно јесте да није могућа никаква тајна имплементација ЗСО. Остаје да Београд, Приштина и Брисел кажу шта даље, али је извесно да ће се косметски Срби врло мало питати и да ће морати да се повинују“, оцењује Ивановић.

Председник Савеза косовских Срба Бојан Стојановић сматра да је „гурање“ Срба, уз подршку Београда, у институције самопроглашеног Косова – национална трагедија.

„Верујем да после овога неће остати ништа што би могло да значи издају, јер смо прихватањем бриселског споразума прихватили асимилацију и опет ће за то као одговорни бити означени косовски Срби“, каже Стојановић.

Бриселски споразум и укључивање Срба у приштинске институције обележили су 2013. годину на Космету. Један део Срба је на то пристао после притисака из Београда, а други део не жели да попусти, нити да пружи легитимитет том споразуму.

Карактеристично је да су готово сви српски лидери на Космету и даље скептични када је реч о перспективи Срба на Космету и, нарочито, заживљавању ЗСО.

СРНА