Томислав Николић: Нећемо у ЕУ ако нам траже Косово

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolic, smeje se tokom danasnje sednice Skupstine Srbije. (BETAPHOTO/VLADIMIR MILOVANOVIC/ZM)

Председник Србије Томислав Николић у празничном интервјуу за Телеграф.рс искрено и без “длаке на језику” сумира дешавања у прошлој години, говори о односима Србије са Русијом, о Бриселском споразуму и решавању проблема Косова и Метохије, о превременим изборима, као и о својим заслугама за добијање датума за отпочињање преговора са Унијом и истиче да ће 2020. године Србија бити чланица Европске уније!

Председник Србије каже за Телеграф да Владимир Путин и Русија немају ништа против европског пута Србије, али да нису “за” да уђемо у НАТО, да нас у предстојећој години очекује решавање економских проблема и побољшање животног стандарда, као и да ће Србија одбити улазак у ЕУ уколико услов за то буде признање независности Косова и Метохије.

Како би сте са политичког аспекта оценили 2013. годину, шта је позитивно урађено, а на чему још мора доста да се ради?

– У 2013. години решена су кључна стратешка питања која су деценијама гурана под тепих. Без обзира на то што њихово решавање није донело инстант бољитак, грађани су свесни да без тога није могуће ићи напред. Пре свега почели су разговори са Приштином, према Платформи за преговоре коју сам дефинисао, на основу које је скупштина Србије усвојила Резолуцију. Уз све могуће препреке и проблеме, Бриселски споразум се имплементира, и ми очекујемо да ће решавањем питања судова, процес нормализације односа са Приштином кренути убрзаним током. Што се тиче борбе против корупције и криминала, мислим да је Србија и у 2013. години направила велики корак напред. Очекујем од правосудних органа да прате динамику те борбе и да се предано и посвећено баве својим делом посла. У предстојећој години очекује нас решавање економских проблема и побољшање животног стандарда грађана. Значајно је то што од Србије покушавамо да створимо уређену земљу, значајно је то што су многа до сада запостављана питања покренута, али још пуно тога треба да се уради. С обзиром на то да је толико тога у Србији уништено, проблеми се не могу решити преко ноћи, али, једноставно, то је посао који се мора завршити, важно је да постоји политичка воља и ми ћемо на томе истрајати.

Србија је значајно унапредила свој положај у свету, по први пут смо имали позитиван извештај савета министара ЕУ, добили смо датум за отпочињање преговора, како видите ту чињеницу?

– Видим је као плод великог труда који смо сви ми уложили у последњих годину и по дана. Много тога је урађено да се поправи положај Србије у свету. Обновљена су стара пријатељства која су непотребно запостављана у претходном периоду. Ми смо направили велики помак у трајној стабилизацији односа у региону. Нисмо то чинили да би добијали похвале, нити искључиво да би добили датум за отпочињање преговора. То смо учинили да би омогућили бољи живот за људе који живе у овом делу Европе. Да би цео овај регион учинили привлачнијим за инвеститоре и створили услове за већа улагања. То што је, након свега тога, Србија добила датум за отпочињање преговора, само је логичан след догађаја и нешто што је Србија заслужила.

Када сте ступили на функцију председника Србије, чини се да сте храбро ушли у решавање проблема Косова и преузели огроман терет на Ваша плећа, а креатор сте и Платформе о Косову и Метохији, како оцењујете читав ток догађања око Косова, локалних избора и мукотрпних преговора са Приштином у Бриселу?

– Са проблемом Косова и Метохије претходне власти нису имале смелости да се ухвате у коштац. Због тога је Србија изгубила превише времена, а ми се нашли у веома тешкој позицији, када је остало веома мало маневарског простора. Нисмо желели да тај вишедеценијски, нарастајући проблем остављамо будућим генерацијама, већ смо решили да почнемо одговорно да га решавамо. То смо урадили свесни чињенице да то политички не доноси поене, али смо без увијања донели важне одлуке, јер не желимо да се скривамо иза чиновника и да од свега оперемо руке. Показало се да сам био у праву када сам инсистирао да се разговори подигну на највиши политички ниво, јер је тек тада постигнут видљив напредак. Сада смо на добром путу да формирамо Заједницу српских општина, сматрам то великим успехом, али је сигурно да нас још очекује дугачак пут до потпуног решења проблема Јужне покрајине. Свакако да ће ту бити потребно много труда и много компромиса, али разуме се да постоји и граница до које као држава можемо ићи у тим компромисима.

Да ли је и колико реално остварљив циљ да Србија 2020. године постане чланица Европске уније?

– Ја се надам да ће Србија постати чланица Европске уније 2020. године. Видели сте да смо за само годину и по дана остварили огроман напредак. Добијање датума за отпочињање преговора представља истовремено и неку врсту валоризације за огроман труд. Међутим, моје мишљење је, и то сам увек истицао, да је јако важно да, и пре него што Србија формално постане чланица Европске уније, у њој почну да се примењују стандарди који важе у Европи. Зашто ми не би имали државу која је системски уређена као Велика Британија? Или економију која је снажна као Немачка? Оног тренутка када све то постигнемо у нашој земљи, постаће неважно да ли смо формално чланица Европске уније. А видећете, тако уређена Србија биће далеко пожељнија Европској унији него што је то сад.

Постоји ли могућност да на крају пред Србију буде постављен услов да призна независност Косова уколико жели у ЕУ и да ли ће Србија пристати на такав ултиматум?

– Ако Брисел има неких додатних захтева добро би било да их одмах истакне да бисмо знали на чему смо, а не на крају овог нашег тешког и мукотрпног пута. Сигуран сам да у Србији не постоји политика прихватања успостављања дипломатских односа са Косовом, а која би обезбедила већину на изборима. Став Србије је јасан од самог старта: никада, ни по коју цену нећемо признати самопрокламовану независност Косова и Метохије. Уколико би неко из Европске уније на крају преговора ипак поставио такав услов, то би за нас био јасан знак да тај неко не жели Србију у Европској унији. Онда би морали да тражимо неки други начин да нашим грађанима обезбедимо бољу будућност.

Састали сте се са председником Русије Владимиром Путином са којим имате одличне односе. Да ли је он икада изразио негодовање што Србија жели да уђе у ЕУ?

– Није, нити је то урадио било који званичник Руске Федерације. Ми са Русијом имамо одличну сарадњу и сјајне односе. Заједно смо ушли у бројне пројекте, потписали Споразум о стратешком партнерству, заједно радимо на “Јужном току“, а планирамо још много заједничких послова. Русија се никада није мешала у спољну политику Србије. Ми искрено разговарамо са њима, као и са свим другим државама, и не играмо дуплу игру. Они су свесни да је наше стратешко опредељење чланство у Европској унији и немају ништа против тога. Нажалост, оног тренутка када Србија постане чланица Европске уније, изгубиће одређене повластице које има у економском односу са Русијом, али везе Србије и Русије ни тада неће бити нарушене. Друга ствар би била, рецимо, када би Србија постала чланица НАТО. Ту су и наши руски партнери били јасни. Међутим, Србија је војно неутрална, нема намеру ни са ким да ратује никада више. Зато мислимо да је непотребно да наша земља приступа било ком војном блоку.

Изјавили сте: “да није било Ваше победе не би ни било ове Владе Србије”. Према Вашем мишљењу, да ли је реалније да ова Влада одради читав свој мандат или да у 2014. години буде ванредних избора?

– Да није било моје победе на изборима 2012. године, остао би исти систем какав је владао до тада. Не би било озбиљне борбе против корупције и криминала, не би било смелости да се држава на прави начин упусти у решавање проблема Косова и Метохије, не би добили датум отпочињања приступних преговора са Европском унијом, не би били покренути многи стратешки пројекти… Актуелна Влада Републике Србије заслужна је за отпочињање реформи које су Србији биле неопходне. То је њена огромна заслуга и по томе ће остати упамћена у историји. Са друге стране, о томе да ли ће бити ванредних избора ове године одлучују, као и увек, странке владајуће коалиције. Дакле, само од њих зависи да ли ће Влада опстати цео свој мандат, или ће се ићи на нове изборе.

Шта би сте за крај пожелели грађанима Србије у 2014. години?

– Грађанима Србије бих у Новој 2014. години пожелео, пре свега, добро здравље. Пожелео бих далеко мање брига и далеко мање неизвесности него што су их до сада имали. И пожелео бих да што пре почну да осећају позитивне ефекте ове борбе за поштену и успешну Србију, какву желимо да створимо.

Телеграф