Уврнути „новогодишњи“ обичаји

santa-claus3

Док ми китимо јелку и завијамо сарме за Нову годину, људи широм света хране комад дрвета, једу убуђале птице или гађају пудингом плафон! Ух, и није то све… Погледајте шта смо вам припремили!

Можда нисте имали прилике да за празнике обилазите егзотична места, и упознајете се са обичајима других култура који се практикују крајем децембра. Ево неких од најзанимљивијих, или најуврнутијих.

379922_wiki_kfАризона, САД

Што бисте се сликали само са Деда Мразом и поклонима, када можете и са пушком? У Скотсвилу у Аризони, локални клуб љубитеља оружја организује годишњи догађај „Деда Мраз и машинке“. Родитељи и деца могу да бирају из читавог арсенала пиштоља, сачмара, машинки и бацача граната, које могу користити као додатну сценографију за фоткање са Деда Мразом. Овај догађај је толико популаран да људи често сатима чекају у реду на своју прилику.

381137_lomaca--foto-sh-wikipedia-org_kfЛуизијана, САД

На југу Луизијане, сваке Бадње вечери пале се огромне ломаче.

На њима се ништа ритуално не спаљује, већ служе томе да Папа Ноел, њихова верзија Деда Мраза, види где иде када им долази у посету.

381138_kagatio--foto-en-wikipedia-org_kfКаталонија

Омиљена традиција међу децом је постављање Кагатија, у слободном преводу, „дрвцета које каки“. Почетком децембра, Кагатио, обична цепаница, се поставља у кућу и третира као кућни љубимац. Деца га хране, покривају ноћу ћебетом да му не буде хладно, и тако даље.

Надају се да ће он порасти од хране, па га родитељи често кришом замене већим комадом дрвета. Онда се на Божић деца окупе и певају песмицу „Каки, дрвце, каки, ако нећеш, ударићемо те штапом“. Погађате шта се затим дешава – ударају дрво штаповима, како би „искакило“ поклончиће, слаткише или новчиће.

343079_puding--tokokueraihanwordpresscom_kfСловачка

За празничном трпезом, глава породице би требало да кашиком захвати локсу, божићни пудинг, а затим заврљачи залогај на плафон.

Наводно, што више локсе остане на плафону, то ће жетва наредне године бити богатија.

381139_krampus--en-wikipedia-org_kfХрватска

У више земаља, међу којима су Аустрија, Немачка и Мађарска, добру децу посети Деда Мраз, а неваљалу Крампус, длакава, демонска звер са роговима и копитима.

Док Деда Мраз носи џак са поклонима, Крампус носи бич и на леђима корпу, и по легенди, у њу ставља неваљалу децу и води их у Пакао. У неким земљама, младићи се прерушавају у Крампуса и по улицама звецкају ланцима са куглама.

369618_pauk-rojters_kfУкрајина

Уместо кугли, лампица и других украса, Украјинци често на јелку стављају украсе у облику паукова и њихових мрежа.

Овај обичај потиче из легенде по којој су сиромашној, уплаканој деци паукови преко ноћи исплели блиставе мреже, да им украсе јелку. Паук и његова мрежа симболизују срећу и напредак.

378662_metla-ciscenje--foto-ehow-com_kfНорвешка

Норвежани верују да је Бадње вече дан када зли духови силазе на Земљу како би искушавали људе.

По традицији, жене у кући сакривају све метле и четке, како не би привукле вештице којима је потребан „превоз“ назад одакле су дошле.

374651_rusija4-rojters_kfФинска

Породице које имају сауну сматрају да у њој обитавају духови преминулих чланова породице, или посебан „дух сауне“, који пази да се сви понашају како би требало.

Сваке Бадње вечери, Финци који имају сауне се темељно окупају у њима и поседе мало, али само пре сумрака, пошто је након тога сауна „резервисана“ за духове. Иначе, око овог обичаја се „отимају“ Финци, Руси и Пољаци.

305842_kfc-foto-rojters_kfЈапан

У земљи овако богатој историјом, културом и традицијом, „омакао“ се и један необичан феномен. У Јапану је последњих година обичај да се око Божића једе – пилетина из ресторана „КФЦ“! Амерички ланац ресторана брзе хране трља руке крајем децембра, пошто се Јапанци сјате да би купили кофице пилетине.

Овај необични обичај датира из седамдесетих, када је један досељеник из Америке приметио да је у Јапану, где се ретко може наћи ћуреће месо, „пилетина из ресторана КФЦ најприближнија ћуретини“. То је чуо и искористио један од менаџера ресторана, и 1974. лансирао рекламну кампању „КФЦ за Божићну вечеру“, чије резултате можемо видети и данас.

381140_auks--foto-en-wikipedia-org_kfГренланд

Кад смо већ код гастрономских „авантура“, становници Гренланда за Божић уживају у кивијаку, локалном специјалитету.

Хватају што више птица аук, које личе на пингвине мада нису с њима у роду, убијају их, а затим са све перјем, кљуном и ножицама увијају у фокину кожу. Кожа се затим затвара машћу, пакет се причврсти каменом да не би улазио ваздух, и остави тако – месецима. Резултат је ферментисано тело птице које, кажу, мирише као буђав сир, али је фантастичног укуса.

мондо.рс