Јосиповић: Србија треба да настави да води политику бриселског споразума

ivo-josipovic-srbija

Председник Хрватске Иво Јосиповић је данас оценио да је Србија споразумом с Косовом показала у којем правцу ће ићи њена политика.

„Србија је направила важан корак – регионално и европски важан, то је корак ка споразуму с Косовом. Тиме је показала у којем правцу ће ићи њена политика и ту треба бити доследан“, рекао је хрватски председник у интервјуу за Ал Џазиру.

Он је поручио да је „пријатељски савет“ да је европски пут у интересу сваке државе југоистока Европе, те и потези који у „једном тренутку изазивају неразумевање“ јесу потези на добром путу.

Јосиповић је додао и да се нада да ће Србија користити туђа искустава на путу ка ЕУ.

Говорећи о догађањима у Хрватској у последња два месеца – скидање двојезичних табли и одржавању колоне сећања, Јосиповић је рекао да ти догађаји у суштини „нису утицали на односе са Србијом“.

Сва збивања у Вуковару у протекла два месеца била су неуспешни „покушај уносења раздора у национално ткиво“ Хрватске, казао је он.

„Срећом, реакције су биле супротне. Видели сте рекацију медија и виђенијих људи о томе, оне су биле негативне“, рекао је хрватски председник.

Јосиповић је о увођењу ћириличног писма казао да је Влада Хрватске у томе била принципијелна – инсистирала је на спровођењу закона и то „треба ценити“.

Председник је рекао да су „екстремне националистичке снаге можда гласније и видљивије, али да њих не подржава велики број грађана“.

Хрватски председник је казао и да би волео да види земље из региона у Европској унији и додао да ће им Хрватска помоћи на том путу.

Хрватска је пријемом у ЕУ постала боље друштво, казао је Јосиповић и то пожелео и суседима који су на путу ка Унији.

Хрватска индустријска производња опала осми месец заредом

Индустријска производња у Хрватској у новембру је опала 0,8 одсто на годишњем нивоу, већ осми месец заредом, али је пад био мањи од очекиваног и знатно мањи него у претходном месецу.

Хрватски Државни завод за статистику објавио је да је индустријска производња, према календарски прилагођеним подацима, у новембру ојачала три одсто у односу на октобар.

У саопштењу се додаје да је то знатно мањи пад него што се очекивало. Макроекономисти који су учествовали у анкети Хине, процењивали су у просеку да је у новембру индустријска производња пала 3,4 одсто у односу на исти месец прошле године.

То је већ осми месец заредом како индустрија слаби, али је пад успорен у односу на октобар, када је производња потонула чак 3,4 одсто.

Пад производње углавном је последица нејаке домаће и иностране потражње, као и реструктурирања домаће индустрије.

Највише је потонула производња полупроизвода (8,3 одсто) и производња енергије (6,6 одсто).

С друге стране, највећи раст забележен је у сектору капиталних и трајних производа за широку потрошњу, 8,1 одсто, док је производња нетрајних производа за широку потрошњу порасла 4,0 одсто.

За 11 месеци ове године индустријска производња у Хрватској опала је 1,9 одсто у односу на исто лањско раздобље, а очекује се пад производње и у децембру, стоји у сопаштењу Завода.

Бета/Танјуг