Александар Чепурин: Русија ће у Србији уложити пет милијарди евра

Cepurin1

БЕОГРАД –  Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је у интервјуу за нови број Геополитике да Русија подржава Србе у решавању косовског проблема уз очување суверенитета Србије, најављујући да ће његова земља у наредне две до три године уложити у Србији око пет милијарди евра.

„Русија се током више година чврсто придржава свог става везаног за Косово, који је свима добро познат. Ми подржавамо напоре Срба, који су усмерени ка решавању косовског проблема на миран начин, уз очување суверенитета Србије“, прецизирао је Чепурин.

Он је најавио да ће Русија у наредне две-три године уложити у Србији око пет милијарди евра.

„Главна је ствар, у томе да су се у протеклој години Србија и Русија определиле за реализацију, у наредне две-три године, инвестиционих и инфраструктурних пројеката такве величине, који нису виђени од раније, у износу око 4 милијарде евра“, прецизирао је Чепурин.

То су „Јужни ток“ – 1,9 милијарди евра, то су улагања „Гаспром нафте“ и „НИС“ – 1,5 милијарди евра, као и реконструкција железничких пруга Србије – 600 милиона евра, објаснио је Чепурин.

Ту су и пројекти електроенергетске компаније „Силовије машини“, и низа високотехнолошких компанија, додао је Чепурин, истичући да и „Лукоил“ разматра могућност остваривања улагања до 500 милиона евра, што све даје укупну бројку око 5 милијарди евра.

За гасовод „Јужни ток“, чија је изградња започела 24.

новембра, Чепурин је рекао да је највећи пројекат у Европи протекле деценије.

„И сасвим је природно да он изазива велики интерес, јер постоје конкурентске државе и компаније које знају шта овај пројекат значи, и вероватно желе да и оне раде нешто слично“, оценио је Чепурин.

Упитан о различитим тумачењима и ставовима о иградњи „Јужног тока“ која протеклих месеци стижу из Европске уније, али и од неких званичника из Србије, Чепурин је одговорио да „нема места хистерији“.

У случају гасовода не постоји баш никакав разлог да се било ко, и било чега, плаши, јер то је један велики пројекат од кога сви могу да имају користи, а нико штете, нагласио је Чепурин.

На питање о намери Србије да набави руско наоружање и војне авионе, Чепурин је одговорио да се настављају разговори о системима противваздушне одбране.

Треба се одредити према том питању – шта је земљи конкретно потребно, може ли за то да обучи људе и затвори финансијску конструкцију, колико је земља спремна да потроши на то, јер су оружја каква су МиГ-29 и системи С 300 и С 400 веома скупи“, напоменуо је Чепурин.

Свакако да би у оваквом послу карактер односа Србије и Русије имао значајну улогу, а притом би се Србија осећала много сигурније, оценио је Чепурин.

Поводом питања о могућем приближавању Србије НАТО и односу Москве према Северноатланској алијанси, Чепурин је подсетио да је „Русија против проширења НАТО уопште, било где“.

Према његовим речима, приближавање инфраструктуре војног блока руским границама представља за Русију одређену опасност.

„Србија каже да ће сарађивати и са НАТО и са Организацијом договора о колективној безбедности (ОДКБ), и у обе организације има своје посматраче. Овде је био наш министар одбране Шојгу, и обе стране су сагласне да Србија треба да гледа свој интерес“, закључио је Чепурин.

Фонет