Шиптари руше српску школу у Призрену стару 109 година

rusenje_skole

ПРИЗРЕН – Јутрос је у селу Драјчићи у општини Призрен, такозвано косовско министарство обазовања почело са рушењем школе која је до 1999. године била истурено одељење Основне школе „Средска“, а коју су похађали заједно Срби и Бошњаци, изјавио је начелник Призренског округа Јовица Будурић.

Будурић је нагласио да је то једна од најстаријих школа на територији општине Призрен, која функционише пуних 109 година.

„Ово је још једна лоша порука расељеним Србима да су непожељни, а да такозвана косовска влада не поштује Бриселски споразум, јер оваква дешавања показују да је договор у сфери образовања за њих необавезујући“, навео је Будурић у писаној изјави медијима и апеловао на Владу Србије и међународну заједницу да спречи такве вандализме.

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије данас је најоштрије осудила одлуку косовског Министарства образовања о рушењу школе у селу Драјчићи у општни Призрен, у којој се настава одвијала на српском језику, а која је истурено одељење ОШ „Средска“ из Средске, школе која је основана пре више од једног века.

Канцеларија за Косово и Метохију тражи од међународне заједнице да одмах реагује и заустави рушење школе у селу Драјчићи и да српској и другој неалбанској деци омогући да нормално и безбедно похађају школу.

Танјуг