Кучи: После 15. јуна ЕУЛЕКС ће део овлашћења пренети на „институције Косова“

hajredin-kuci

Мисија ЕУЛЕКС-а ће и после 15. јуна остати на Косову, али са другачијим мандатом и смањеним овлашћењима, која ће бити пренета на институције Косова, изјавио је такозвани заменик косовског премијера и министар правде Хајредин Кучи, а преноси Коха диторе.

Кучи, који је у име такозване владе Косова предводио разговоре са званичницима ЕУ око даљег мандата ЕУЛЕКС-а на Косову пошто му 15. јуна буде окончан мандат, јуче је на конференцији за новинаре рекао да су преговари са ЕУЛЕКС-ом о томе у току.

Према његовим речима, одлуку треба да донесе такозвана Скупштина Косова.

„Наравно да се ту не ради о мојој личној одлуци, очекује се да ту одлуку донесе Скупштина“, рекао је Кучи.

Он је рекао да је убеђен да ће се са ЕУЛЕКС-ом договорити повећање овлашћења институција Косова у области правде и полиције, а да се истовремено смање овлашћења ЕУЛЕКС-а.

Такозвана Скупштина Косова је ове године донела резолуцију којом се тражи одлазак ЕУЛЕКС-а. За наставак мандата ЕУЛЕКС-а потребна је двотрећинска већина 120 посланика Скупштине Косова.

Према изјавама шефа ЕУЛЕКС-а, они ће инсистирати да и даље у надлежности мисије остану кривична дела ратних злочина, организованог криминала и корупције.

КиМ Радио