Експлозија у Волгограду, 18 мртвих (ВИДЕО)

Russia Explosion

ВОЛГОГРАД – Бомбашки напад на железничкој станици у Волгограду, граду на југу Русије, извела је данас жена самоубица, усмртивши најмање 18, а ранивши 50 особа, саопштио је комитет за борбу против тероризма.

Истовремено је објављено да је број жртава повећан на 18, пренеле су агенције.

Напад се одиграо на железничкој станици у 12:45 сати по локалном времену, изјавила је портпарол регионалног министарства унутрашњих послова Светлана Смолианинова.

Повређени су збринути у болници, међутим званичник министарства за хитне случајеве навео је за Итар Таш да би број жртава могао да буде и већи. Експлозија се догодила близу детектора за метал који се налазе на улазу главне градске железничке станице у Волгограду.

Засад нико није преузео одговорност за напад, који је уследио неколико месеци након што је чеченски лидер побуњеника Доку Умаров позвао присталице да организују нападе током Зимских олимпијских игара, које се одржавају у фебруару у Сочију.

Волгоград се и у октобру нашао на мети бомбашког напада, такође, жене самоубице. Она је активирала бомбу у аутобусу усмртивши шест особа.

 

Путин: Максималне безбедносне мере после напада

 

Руски председник Владимир Путин наложио је данас безбедносним снагама да предузму све неопходне сигурносне мере после бомбашког напада на железничкој станици у Волгограду.

Портпарол руског председника, Дмитриј Песков, изјавио је да је Путин добио хитне извештаје безбедносних служби о овом нападу. Портпарол Националнох истражног комитета Владимир Маркин окарактерисао га је као тероризам.

Путин је наложио влади, а посебно министарствима за ванредне ситуације и здравље, као и гувернеру волгоградске области да предузму све да повређени у нападу добију сву неопходну помоћ, јавила је агенција Итар-Тас с.

Портпарол федералне полиције Владимир Колесников рекао је да ће мере безбедности бити појачане на железничким станицама и аеродромима.

Руске агенције су јавиле да је међу погинулима један полицајац, а међу повређенима деветогодишње дете. Извештаји о броју
жртава се разликују и крећу у распону од 13 до 18, а повређених од 37 до 50.

Ово је био напад са највећим бројем жртава од јанура 2011. године када је на аеродрому у Москви у нападу побуњеника убијено 37 особа.

Танјуг