Кандићева поднела пријаве против генерала Делића и других официра

natasa kandic 1

Против официра Војске Југославије за злочин над 17 косовских Албанаца и једног Ашкалије у марту 1999. године Фонд за хуманитарно право поднео кривичну пријаву. Пријава поднета против Божидара Делића, Радивоја Паравиње и више неидентификовних особа.

Фонд за хуманитарно право саопштио је да је поднео кривичну пријаву против официра Војске Југославије за злочин над 17 косовских Албанаца и једног Ашкалије у марту 1999. године.

У саопштењу, Фонд је навео да је јуче поднео кривичну пријаву против некадашњег команданта 549. моторизоване бригаде ВЈ Божидара Делића, команданта 3. борбене групе Радивоја Паравиње и више неидентификованих припадника те бригаде због сумње да су починили ратни злочин против цивилног становништва у селу Ландовица 26. марта 1999. године.

Фонд је навео да су 26. марта 1999. у центру Ландовице, у обрачуну ОВК и четири војника Бригаде, погинула два припадника ВЈ и један припадник ОВК.

Након тог инцидента, по наређењу команданта Божидара Делића припадници Бригаде су отворили тенковску и артиљеријску ватру на Ландовицу са више положаја ВЈ поред пута Призрен-Ђаковица.

Прве гранате су погодиле кућу Исмета Гашија у којој се налазило око 45 цивила, махом жена, деце и старих. Једна граната експлодирала у кући, усмртивши шеснаестогодишњу девојку. Остали цивили су у паници истрчали из куће и почели да беже ка оближњој шуми.

Припадници Бригаде пуцали су на њих из тенкова и пешадијског наоружања, том приликом усмртивши 12 цивила, међу којима и шесторо деце и једну трудницу. Рањено је више цивила.

Село је потом гранатирано. Након тога, пешадија те бригаде је ушла у центар села. У пет различитих кућа затекли су петоро цивила, махом старијих људи, и ликвидирали их.

Сутрадан, 27. марта 1999, припадници Бригаде су лешеве цивила који су се налазили недалеко од куће породице Гасхи утоварили у возило марке „застава“ и одвезли у непознатом правцу. Истог дана су три НН припадника Бригаде експлозивом срушили минарет сеоске џамије.

Тела шесторо цивила пронађена су у масовној гробници у Батајници, два тела у масовној гробници у месту Широко код Суве Реке, једно тело у селу Љубижда, док су посмртни остаци петоро цивила пронађени на различитим локацијама у Ландовици. Четири тела ни до данас нису нађена, навео је Фонд.

РТС