ДЕДЕИЋ: Митрополију измјестити у Подгорицу, Богословију у Херцег Нови

dedeickicuok

Предсједник Српске листе Добрило Дедеић предложио је да се сједиште митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве са Цетиња измјести у Подгорицу.

– Мислим да Српска црква треба да се дистанцира од бројних заблуда које оптерећују њено функционисање. Рецимо, велики је промашај наивно вјеровање да Цетињани могу постати узорни вјерници било које и било какве Епархије Српске цркве или Митрополије, па чак и Архиепископије проистекле из СПЦ-а. То би се десило само у случају да чуда постану правила, а не изузеци у животу. Ипак, тако нешто није реално јер на овим просторима не живе људи чија вјера може да помјера планине. Чак сам убијеђен, и имам истомишљенике, да би Митрополија требала да се са Цетиња измјести у Подгорицу, а Богословија у неки град са српском националном већином, конкретно у Херцег Нови, казао је Дедеић у изјави за Портал Аналитика, додајући да не би био члан Православне цркве у Црној Гори која није СПЦ.

Према његовим ријечима он има право, као вјерник, на такав став.

– Не видим ни посебан разлог због кога се Цетињанима не би предали црквени објекти на већем дијелу територије те општине! Наравно, изузимајући ћивот Светог Петра. Што се тиче сеоских цркава, градили су их њихови преци, они су се предака одрекли, па што би онда ми Срби бранили претке Црногораца од данашњих Цетињана? Што би се сукобљавали са њима због црквених објеката у њиховом гнијезду? Није суштина Православља одбранити црквени објекат у селу гдје је 100 одсто популације гласало за независну Црну Гору и за ДПС и СДП и гдје Мираша и друштво дочекују као што су некада поздрављали Удбине комесаре и представнике Пете пролетерске. Српска црква мора дати одговор да ли је њен циљ одбрана националног карактера који је под ударом црногорске етнократије или ћемо поново да градимо братство и јединство на просторима који више подсјећају на Западну Херцеговину него на стару Црну Гору. Наравно, наша предност јесте то што рецимо Беране не личи ни на стару Црну Гору, нити на Запрадну Херцеговину, навео је Дедеић.

Коментаришући чињеницу да је Митрополија изашла са ставом да Срби треба да уђу у власт Дедеић је казао да је то могуће ако се испуне неки предуслови.

– Ако ДПС пристаје на једино могућих 28,73 одсто радних мјеста Србима, ако не спори принцип одвојености цркве од државе којом су Епархије СПЦ под јурисдикацијом Београдске Патријаршије и уколико омогуће одјељења на српском језику у образовном процесу, може да се прича о томе да национални представници Срба и Црногораца формирају постизборну коалицију у циљу стабилности заједничког животног простора. Наравно, важно је да српски кандидати не варају Србе, него да прије избора кажу да у обзир долази и коалиција са ДПС-ом и да не лажу која је цијена те коалиције. Србима јесте мјесто у власти, али под условима који подразумијевају да ће 28,73 одсто наћи адекватну позицију у државној номенклатури, да неће бити прогањаних и анатемисаних, као и то да ће њихови представници добити сва она мјеста која им припадају у органима одлучивања, по узору на друге народе и у поменутој сразмјери. Срби Уставом и законима морају бити препозната нација којој јесте мјесто у власти, али под достојанственим условима који могу и морају бити предмет озбиљних разговора, рекао је Дедеић.

http://www.portalanalitika.me/politika/vijesti/128152-dedei-mitropoliju-izmjestiti-u-podgoricu-bogosloviju-u-herceg-novi