Вулин: „Имаћемо школе на КиМ као што у Немачкој постоје данске школе“

vulin lazov i izdajnik

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вуилин изјавио је вечерас да образовање када је у питању српска заједница на Косову и Метохији остаје под контролом Заједнице српских општина (ЗСО).

ЗСО је та која има извршна овлашћења у области образовања, здравства, просторног планирања и економског развоја. То су ствари које су договорене у Бриселу и од којих нема одступања – нагласио је министар.
„Као што, рецимо, у Немачкој постоје данске школе са данским печатима, финансирањем и програмом, тако ће постојати и овде српска школа Републике Србије са републичким програмом и са нашим печатом“, казао је он.

„Неће нико од вас, ако сте студенти приштинског Универитета измештеног у Косовску Митровицу, остати без печата који признаје и који се признаје свуда у свету. Наша диплома се признаје свуда осим јужно од Ибра“, поручио је Вулин полазницима школе новинарства у Косовској Митровици коју је организовала НВО 3Е Институт, а којима су вечерас додељени сертификати.

Реагујући на изјаву косовског министра просвете који је изјавио да приштински Универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици треба да буде интегрисан у косовске законе и устав, Вулин је рекао да то нигде није договорено.
„То нигде није договорено. То је преко Бриселског споразума. Приштина често има потребу да мења Бриселски споразум , можда зато што више није тако задовољна споразумом. Некад је била много задовољнија споразумом, некад је споразум изгледао као много боља ствар за Приштину. Не знам да ли је добра или лоша за Приштину, али знам шта из њега могу да искористим за добробит свог народа, а једна од њих је образовање. Образовање остаје потпуно под контролом ЗСО и ту нема шта да се брине“, нагласио је Вулин.

Он је рекао и да питање регистарских таблица није договорено, да то спада у споразум о слободи кретања који још није завршен, да постоје одређене области које су преузете из прошле владе, али да споразум о томе још није постигнут и да о томе још треба да се расправља.

Вулин је казао и да ће српско правосуђе бити интегрисано, али да начин на који ће то бити урађено још није договорен.
„Ми инсистирамо на томе да Срби суде Србима, да Срби имају свог председника суда, да Срби имају свог тужиоца, своју писарницу, да разлика између једног и другог буде у језичком критеријуму, да се зна на који начин ће се коме судити“, рекао је Вулин.

Танјуг