Вишеград: Бакира јача од државе Српске

Bakira

ВИШЕГРАД – Група Бошњака, предвођена председником Удружења „Жене жртве рата“ Бакиром Хасечић, спречила је у уторак урбанистичко-грађевинског инспектора Љиљану Ћиковић и раднике комуналног предузећа да, у складу са закључком инспекције, избришу реч „геноцид“ на бесправно подигнутом споменику на муслиманском гробљу на Стражишту у Вишеграду.

Бошњаци су црвеном и жутом траком оградили улаз у гробље и поручили да нико у њега не сме ући осим породица сахрањених. Најгласнија је била Хасечићева, која је рекла да нема прилаза гробљу, нити доласка до споменика.

Председник Меџлиса исламске заједнице у Вишеграду Билал Мемишевић рекао је да се мора постићи компромис у овом случају и да се не сме применити никаква сила.

Слична ситуација поновила се и пред кућом, власништво Сумбуле Зебе у бившој Пионирској улици, где је и првостепени и другостепени инспекцијски орган донео закључак да се „уклоне бесправно изведени грађевински радови и успостави првобитно стање“.

Иако је ова кућа, у којој је наводно извршен злочин у рату, у фази експропријације због изградње пута за насеље Главица, група Бошњака ју је, и поред забране, без икаквих грађевинских и других дозвола обновила.

Урбанистичко-грађевински инспектор Љиљана Ћиковић каже да се и у овом случају мора поштовати Закон о грађењу РС и да се, пре почетка радова, прибаве све потребне дозволе и сагласности.

– Незамисливо је да смо онемогућени да урадимо свој посао иако је закон на нашој страни – рекла је Ћиковићева. Начелник општине Славиша Мишковић је нагласио: – Овде Бошњаци настоје да манипулишу и једним и другим случајем и да искажу самовољу игнорисањем закона и институција Републике Српске.

Он је навео да је о овоме разговарао и са бошњачким представницима и верским службеницима, изразивши наду да ће се, уз помоћ ОХР-а, изнаћи прихватиљиво решење за обе стране.

ГЛАСАЊЕ НАЧелник општине Вишеград Славиша Мишковић подсетио је да је и општински парламент са 22 гласа „за“ изгласао да натпис „геноцид“ не одговара истини и да је увредљив за српски народ, па га треба избрисати.

Новости