Градоначелници јужно од Ибра положили заклетве „Косову“. Вулин: Од данас смо на Косову „легални“?

SRBIJA KOSOVO ZUBIN POTOK

ГРАЧАНИЦА – У четити општине на Косову и Метохији јужно од Ибра са већинским српским становништвом данас су одржане конститутивне седнице скупштина општина на којима су новоизабрани градоначелници и одборници верификовали мандате и положили заклетве.

Конститутивне седнице скупштина општина одржане су у Грачаници, Ранилугу, Новом Брду и Штрпцу.

У Клокоту, како је Тањугу изјавио градоначелник ове општине Срећко Спасић, конститутивна седница није одржана због недостака кворума, јер нису дошли одборници Самостална либералне странке и три албанска одборника.

Конститутивној седници Скупштине општине Грачаница у Дому културе присуствовали су сви одборници, као и министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин. „Ово је велики дан за Србију и све грађане јер су од данас градоначелници у српским општинама легални и легитимни представници Срба на Косову“, рекао је Вулин Танјугу.

„Нови градоначелници у српским општинама су од данас легални представници Срба за Београд, за Приштину и за Брисел“, рекао је Вулин, поручујући Албанцима да са Србима треба да раде и граде заједничку будућност .

Вулин је рекао да ће одмах по конституисању и осталих скупштина приступити формирању Заједнице српских општина (ЗСО).

Конститутивној седници Скупштине општине Грачаница присуствовали су сви градоначелници јужно од Ибра изузев градоначелника из Штрпца, као и заменик нелегалног премијера косовске владе Слободан Петровић.

У Партешу конститутивна седница биће одржана у четвртак, 26. децембра.

Танјуг