Међу непожељнима и организаторима „револуције“ у Украјини и Србин – Марко Ивковић

kijev beograd
Фото: Сергеј Белоус

КИЈЕВ – Украјина је забранила улазак у земљу бившем грузијском председнику Михаилу Сакашвилију и за још 35 странаца међу којима је и Србин Марко Ивковић, под сумњом да су радили са опозицијом на дестабилизовању земље током великих проевропских демонстрација.

Украјински дневни лист „Комерсант“ пише да су министарство спољних послова и безбедносне службе, прогласиле за персоне „нон грата“ Сакашвилија, још 29 Грузијаца, пет држављана САД и једног Србина.

Агенција Интерфакс је јавила да је реч о српском држављанину Марку Ивковићу „који је у тиму учествовао у организовању револуције против Слободана Милошевића“ и сличан сценарио промовисао у Украјини. Када су у питању непожељне особе из Грузије, АФП наводи да је реч углавном о бизнисменима, док су држављани САД активисти невладиних организација.

Према писању „Комерсанта“, одлука да се 36 особа прогласи за непожељне особе и ускрати им се улазак у Украјину, донета је на захтев скупштинског посланика Олега Царева који је рекао да страхује од „честих посета страних политичких консултаната“.

„Њихове активношти представљају претњу по државну безбедност“, рекао је он у апелу властима и предао листу „особа које можда заступају политичке интересе других земаља“.

Агенција АФП је контактирала Украјинску безбедносну службу и министарство спољних послова, али тамо нису могли да добију потврду о статусу 36 страних држављана. Прошломесечна одлука украјинског председника Виктора Јануковича да не потпише споразум о придруживању са ЕУ, већ да се окрене Русији, изазвала је масовне протесте у Кијеву који су у земљи створили политичку кризу.

На рачун легле прве три милијарде из Русије

Украјина је данас примила прву траншу руске финансијске помоћи у износу од три милијарде долара, изјавио је украјински премијер, Микола Азаров.

„На рачун Националне банке Украјине уплаћена је прва рата. То је за нас фактор стабилизације“, рекао је Азаров на састанку с руским колегом Дмитријем Медведевом у Москви, преноси Франс прес.

Руски председник Владимир Путин је прошле недеље пристао на куповину 15 милијарди долара вредних обвезница Украјине, у оквиру споразума намењеног ублажавању финансијске кризе у тој земљи.

Танјуг