Шеици спонзорисали и УЧК

Jahjaga-seik-Zajeb

Јула 2002. године Ибрахим Ругова захвалио шеику Заједу бин Султану на подршци борби народа Косова против српске војске……

Краљевска породица из Уједињених Арапских Емирата подржала је и помагала косовску ОВК током рата у тој јужној српској покрајини, на чему им је јавно захвалио бивши косовски предсједник Ибрахим Ругова 2002. године. ОВК је званични Београд означио као терористичку организацију а 1998. године је и амерички Стејт дипартмент уврстио на листу терористичких структура у свијету.

Са породицом Ал-Нахијан, коју је тада водио шеик Зајед бин Султан Ал-Нахијан, премијер Црне Горе Мило Ђукановић преговара о инвестирању у црногорску обалу, друге стратешке пројекте и куповини акција у Првој банци коју контролише са братом Ацом. Шеик Мухамед, са којим се Ђукановић сретао, блиски је сродник Заједа бин Султана, који је умро 2004. године. Ђукановић је већ сада у Дубаију, гдје борави веома често, а очекује се да ће у том граду чекати Нову годину.

Прије тога, у косовском граду Вучитрну је основана болница која носи име “Шеик Зајед”, а уз то, његов “Шеик Зајед центар” помогао је и у изградњи тамошње џамије. Иначе, једна од највећих џамија у УАЕ носи име по овом бившем владару тог арапског емирата.

Током посјете делегације оружаних снага УАЕ Приштини, агенција ВАМ из те арапске земље забижљежила је 2. јула 2002. године, да је Ибрахим Ругова захвалио на подршци шеику Заједу борби народа Косова током рата против српске војске и полиције.

Такође, хуманитарна подршка косовском народу коју је његово величанство шеик Зајед бин Султан Ал-Нахијан дао је за вјечно сјећање и имала је изванредан ефекат / рекао је тада Ругова.Вођа делегације Војске УАЕ пуковник Абдулах Ал Хоусани срео се тада са Руговом и честитао му на “трогодишњици повлачења српских снага из предоминантно муслиманске регије”.

Много је урађено у примјени пројекта који је добио пуну подршку од шеика Мухамеда бин Заједа Ал-Нахијана, нечелника генералштаба Војске УАЕ / казао је том приликом пуковник Ал Хоусани, коментаришући изградњу болнице и џамије а што је подржао и “Црвени полумјесец”.

Иначе, шеик Мухамед је један од најмоћнијих људи у том Арапском Емирату и ако преговори са Ђукановићем успију биће међу кључним партнерима црногорској влади у реализацији стратешких пројеката.

Шеик Зајед је, како пише на вебсајту посвећеном његовом животном дјелу, био један од првих лидера у свијету који је подржао одлуку Сјеверноатлантског савеза (НАТО) да покрене ваздушне нападе на тадашњу СРЈ. Он је казао тада да одобрава акцију “против српских злочина над албанском популацијом, како би се геноцидне намјере зауставиле”.

Шеик Зајед је поручио да ће након напада НАТО бити потребна операција одржавања мира и наредио је снагама УАЕ да буду спремне за тај ангажман. Када је успостављен КФОР, контингент из УАЕ којег је шеик послао, био је највећи међу државама не-чланицама НАТО које су узеле учешће у акцији, чак виши него руски. Према подацима ОЕБС-а, болница у Вучитрну која носи шеиково име има 216 запослених, укључујући 33 доктора и 148 мецинских сестара.

Признали Косово пар дана након Црне Горе

Интересантно да су Уједињени Арапски Емирати признали Косово неколико дана након Црне Горе, и то као 51. свјетска, а прва арапска земља. УАЕ су помагале и босанске муслимане а српске оружане акције током рата у тој земљи шеик Зајед је назвао “злочиначким”. Након смрти, наслиједио га је његов син шеик Калифа бин зајед Ал-Нахијан. Током живота основао је центар који је намијењен за помоћ муслиманским народима широм свијета, кроз хуманитаран рад. Шеик Зајед је јавно осудио исламски екстремизам и одбацио га, наводећи да је ислам религија мира која не може бити насилна. Улогу УАЕ на Балкану карактерисао је “као помоћ миру, стабилности и безбједности региона”.

Преговори о Великој плажи и банкама

Премијер Мило Ђукановић жели да озбезбиједи значајније присуство арапских инвеститора у Црној Гори, посебно кроз валоризацију Велике плаже и куповину Прве банке, док би на листи њихових жеља ускоро могло наћи и бродоградилиште у Бијелој. Арапи су већ ангажовани у пословима са бившим војним центром у Мељинама али и партнерству са Атлас групом Душка Кнежевића. Из Владе нам је саопштено да су Ђукановићеве посјете Дубаију интензивиране посљедњих мјесеци.

академедиасрбија.цом / новинар.блогспот.цом