Албанска изложба може у Београду, али не може српска изложба у Приштини

SRBIJA BEOGRAD IZLOZBA DACIC

У среду увече, у просторијама Културног центра Београда је отворена изложба албанских аутора, која по њиховим речима треба да подсети на конкретни злочин над албанским цивилима, а на отварању се појавио и премијер Дачић, уз обезбеђење многобројних полицијских специјалаца у опреми за разбијање демонстрација, с обзиром да је више стотина окупљених Београђана на улици протестовало против те изложбе, сматрајући да се ради о албанској пропаганди.

И мада нема никакве сумње да све злочине над недужним цивилима треба осудити без обзира ко их је починио, многи грађани ипак имају неодољиви утисак да сврха тог перформанса није била у томе, већ у стварању оправдања за косовски сепаратизам и агресију НАТО пакта 1999. године на Србију. У супротном случају, да је заиста циљ поменуте изложбе био да се осуде сви злочини, онда је рецимо истовремено и у Приштини требало да буде организована слична изложба која би детаљно приказивала небројене злочине над косметским Србима. Али потпуно је јасно да се то никада неће десити, пре свега због тога што је и сам Хашим Тачи осумњичен у извештају Дика Мартија да је учествовао у таквим масакрима.

Дакле, иако је премијер Дачић том приликом исправно приметио да такве изложбе треба организовати у свим градовима бивше Југославије, ипак је тешко замислити да ће приштински љубитељи уметности имати прилику да на изложбеним постољима виде тегле са људским органима које подсећају на ужасан злочин који се десио Србима са Косова и Метохије у такозваној Жутој кући.

Такође, приштински љубитељи књижевности никада нису имали могућност да се упознају ни са романом „Српско срце Јоханово“ који је написан управо по тим истинитим мотивима, јер се ради о књизи у којој је описан Немац коме је пресађено срце једног таквог несрећног Србина.

Осим тога, ако је премијер сматрао да је потребно да својим личним присуством подржи изложбу која подсећа на један конкретни злочин над албанским цивилима, онда би поготово било логично да сада у знак подршке посети и Спомен-музеј у Јасеновцу који је подигнут ради сећања на стотине хиљада убијених Срба, Јевреја и Рома, с обзиром да су сасвим недавно на адресу тог музеја стигле нечувене претње његовој директорки и свим запосленима, које су биле потписане са усташким поздравом.

То би било најмање што би премијер могао да учини, јер се до сада нико од европских званичника још увек није оштро огласио тим поводом, а поготово се није појавио тамо на лицу места, иако се ради о једнаком скандалу као када би на пример директор музеја у Аушвицу добијао писане претње од немачких неонациста у коме га упозоравају да ће завршити попут Јевреја који су страдали у том страшном концентрационом логору.

Но, мало је вероватно да ће се то догодити, јер у складу са такозваном „нормализацијом односа са Приштином и суседима“, на којој толико упорно инсистира Европска унија, изгледа да је предвиђено да се само једна страна у балканским сукобима прогласи за кривца. Погодите која је то страна?

Ратко Паић / Глас Русије