СКОПЉЕ – Напад албанских нациста на Цара на годишњицу његовог упокојења

car-dusan-3

СКОПЉЕ, ДАНАС: – Полиција  је опет имала сукоб са албанским насилницима који су покушали да разбију полицијски кордон желећи да дођу до Цара Душана, тј. његове статуе постављене у центру Скопља.

Полиција је оформила кордон на уласку у Стару Чаршију у петак, да би спречавала на десетине протестаната, углавном младића који носе беле капе и заставе Албаније, да стигну и можда нападну угрожену статуу од бронзе славног цара који је некада уздигао Скопље на степен престонице српског царства. На 200 метара од статуе стоји кордон.

Пола сата су бунтовници покушавали да пробију кордон и ушли су у кратки сукоб са полицијом. После тога су се разишли.

Полиција чува статуу Цара од почетка месеца пошто су Шиптари сломили крст са статуе и жезло, а постоље статуе оштетили. У уништавању статуе цара Душана учествовали су активисти партије ДУИ која чини коалицију која држи власт у Вардарској Македонији. Иначе, на статуу цара Душана гледа статуа Скендербега, која је у близини постављена по захтеву Албанаца и чије постојање нико не доводи у питање.

Ови екстремисти тврде да статуа цара који је управо на данашњи дан 1355. преминуо мора да се уклони са “Моста цивилизација” јер вређа осећаје Албанаца. У својој мегаломанији тврде да су они изворни народ на Балкану и да је цар Душан био окупатор њихових територија. Позната је чињеница да албански нацисти сматрају да и Скопље треба да припадне “етничкој Албанији”.

Њихов коалициони партнер ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски који окупљају грађане са православним пореклом сматрају ове нападе вандалским чиновима.

Са шиптарским нацистима Скопља су се ујединили и бивши комунисти који се окупљају у странци СДСМ и која се, такође, залаже за рушење споменика. Њихов коалициони партнер је Андреј Жерновски, председник општине Центар, у којој се статуа налази. Он се јавно изјаснио против статуе цара Душана. По вардарским комунистима спорна је сама личност цара Душана који је и по њима био освајач, мада не кажу који народ је освојио. Наводе и оптужбу да се новац троши узалуд док народ нема пара. Позната је чињеница да у време цара Душана нису постојали ни комунисти, нити се неко изјашњавао као “Македонац”.

1512594_614017378653070_784804619_n

Преузето са Фб странице “Српска заједница у Македонији”.

Нови споменик је део пројекта “Скопље/Shkupi 2014 “, финансираног од владе у Скопљу ради реорганизације овог града.

Погледајте, такође: Појавило се 300.000 православних Албанаца

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”