Тахири: Наши градоначелници на северу крше Устав и законе „Косова“

Edita-Tahiri

Приштина – Шефица делегације Косова у преговорима Приштине и Београда Едита Тахири изјавила је да ће за власти Косово новоизабрани градоначелници на северу бити нелегални ако не буду поштовали косовски Устав и законе.
„Поручила сам (Европској унији) да ако евентуално неко од њих (градоначелника) буде газио законе ткзв. Републике Косово, онда ће се ти градоначелници сматрати нелегалним“, рекла је Едита Тахири за данашњу „Коха дитору

Она је додала да је писаним путем упознала Европску унију о томе да су неки градоначелници прекршили споразум из Брисела и косовске законе, и затражила од ЕУ, као посредника у разговорима, да предузму мере како би се такво понашање предупредило. Нови градоначелник општине Северна Митровица Крстимир Пантић је, како пише „Коха“, у заглављу позива за конститутивну седницу Скупштине општине написао: „Општина Косовска Митровица, Северно Косово“, и уместо ознака Републике Косово ставио грб Цара Лазара, што је у супротности са Уставом и законима Косова. „Коха диторе“ наводи и да Пантић не само да није поштовао обавезу координације заказивања седнице с Министрарством за локалну самоуправу, већ је дао елементе који су противуставни и који новоизабране одборнике из других заједница доводе у ситуацију да не присуствују тој седници. Према писању тог листа, одборници из редова албанске и бошњачке националне заједнице су најавили да неће присуствовати тој седници. „Ми нећемо бежати од одговорности, али никако нећемо прихватити да будемо понижавани и да газимо законе Косова“, казао је Емир Аземи у име одборника из редова албанске и бошњачке заједнице. Он је рекао да ће Пантић, ако настави да се овако понаша, бити градоначелник две-три махале у Митровици, али не и градоначелник целе општине и свих грађана који у њему живе.

БЕТА