Признање Косова на крају процеса интеграције у ЕУ

andread sokenhof

БЕОГРАД, 20. децембра 2013. – Европска унија није у овом тренутку поменула реч „признање“ Косова, јер је свесна шта то данас значи у Србији, али ће на крају процеса приступања Србија и Косово морати да буду у стању да се у политичком процесу независном једног од другог интегришу у ЕУ, изјавио је функционер владајуће немачке Хришћанско-демократске уније Андреас Шокенхоф.

„То значи да обоје (Србија и Косово) треба да допринесу стабилности и безбедности ЕУ, а не да у њу унесу нерешене сукобе“, рекао је Радију Слободна Европа Шокенхоф, заменик председника посланичког клуба ЦДУ у немачком Бундестагу.

На питање да ли правно-обавезујући документ који Србија треба да потпише с Косовом пре уласка у ЕУ значи обавезу Србије да у том тренутку и званично призна Косово, Шокенхоф је рекао да сада није тренутак да се о томе донесе коначна одлука.

„Медјутим, ми не желимо да на крају преговарачког процеса интегришемо у ЕУ земљу која има нерешени спор око територије и суверенитета. Надамо се да ће у у наредним годинама бити прилике да се преговора о статусу Србије и Косова у будућности“, рекао је немачки посланик.

Бета