Ужице 24. децембра гласа да врати Тита на градски трг

tito u uzicu

УЖИЦЕ – Субнор сакупио 4.477 потписа грађана за враћање Титовог споменика на ужички Градски трг. Гласање 24. децембра.

Срећа није трећа, него – шеснаеста. Толико је протеклих година било иницијатива да се бронзани маршал висок 4,75 метара, дело вајара Франа Кршанића, из дворишта Народног музеја где је скрајнут пре 22 године – врати на ужички Градски трг. За разлику од досадашњих неуспелих покушаја, СУБНОР је овог пута скупио 4.477 потписа грађана, довољно да се расправа о иницијативи нађе на дневном реду Скупштине града, заказане за 24. децембар. Догодило се тако да ће се у некадашњој престоници титоизма о усуду доживотног председника бивше земље – одлучивати демократски.

Зна се да представници политичких странака заступљених у Градској скупштини, нису одушевљени што ће морати да се изјасне о усуду бронзаног маршала: и глас „за“, као и онај „против“, могу им донети политичку штету, јер је став Ужичана о овом питању потпуна непознаница – Ере су неодлучне! За једне је Тито творац индустријског центра западне Србије, статуа је несумљиво вредно уметничко дело, кажу „ала се лепо живело у његово време“… За друге, маршал је симбол времена у коме су „уз његов благослов“ страдали угледни Ужичани попут Живојина Павловића, аутора књиге „Биланс совјетског термидора“, а касније и „народни непријатељи“ каквим су проглашени ратни градоначелник Андрија Мирковић, сликар Михаило Миловановић и многи други…

Зато одборничке групе у Скупштини града још немају став о иницијативи СУБНОР, али ће до заказане седнице морати да одлуче да ли је дошло време да лидер југословенских комуниста „васкрсне“.

Н. Јанковић/Вечерње новости