Сви српски непријатељи на једном месту, на шиптарској изложби у Београду (ФОТО)

SRBIJA BEOGRAD IZLOZBA DACIC

Изложба “Богујевци – визуелна историја, омаж свим породицама и жртвама рата” отворена је у 18 сати у Културном центру Београда упркос најављеном упаду десничарских група. Пред почетак изложбе која представља уметнички пројекат Албанаца Фатоса, Јехоне и Саранде Богујевци који су као деца преживели масакр у Подујеву, окупило се више од 100 грађана у знак бојкота, а испред Културног центра стајало је мноштво припадника регуларне полиције, бригаде и јединице за специјалне операције.

Отварању изложбе присуствовали су премијер Србије Ивица Дачић, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић и драматуршкиња Биљана Србљановић.

– Ова изложба би требало да буде у свим градовима бивше Југославије јер носи поуку. Изјављујем саучешће овим младим људима и желим да кажем да сви злочинци треба да одговарају за оно што су урадил, да буду осуђени, а неки већ јесу – рекао је Дачић.

Окупљенима се обратио и Чедомир Јовановић речима да је Дачићево прируство од великог значаја.

– Присуство премијера показује у ком смеру иде Србија, али она мора још многе ствари да промени како би био неки напредак – рекао је лидер ЛДП-а.

Нешто пре 18 сати испред Културног центра окупило се више од 100 суграђана, углавном присталица десничарских покрета, али су нешто након 19 сати почели да се разилазе.

Како је „Блиц“ сазнао са лица места, окупљени су узвикивали „Живео Вучић“, „Живела велика Албанија“ добацујући како „Дачићеви људи могу да уђу на изложбу, а они не“.

Након скандирања, „протестанти“ су уздигли три прста и почели да певају химну „Боже правде“ док је полиција покушавала да их одаљи од улаза.

Окупљени су тврдили да иза њих не стоји никакав покрет већ да су обични грађани који не дозвољавају да се Срби понижавају, иако су се међу њима могли препознати просталице покрета „1389“.

Поједини су извукли фотографије српских жртава и почели да их деле у круг стављајући их испред полиције, али и беле папире на којима пише „ово су мучки убијени Срби чији џелати слободно шетају српском земљом“.

Пред отварање изложбе, полицијске снаге биле су распоређене у и испред Културног центра Београда, а одређени број полицајаца био је на кризним местима у Кнез Михаиловој улици.

Како јавља репортер „Блица“, на изложбу могу да уђу само они који су на списку, па полиција и редари легитимишу све који хоће да уђу. Неколико старијих грађана редарима добацују да се склоне са улаза и питају зашто неће да их пусте.

Из Културног центра су најавили јаче полицијско обезбеђење, али, како кажу, очекују да све прође у најбољем реду.

– Пријавили смо уредно догађај и полиција ће обезбеђивати вечерашњу изложбу. Не плашимо се и очекујемо да све прође без инцидената – рекли су у Културном центру Београда.

Наиме, националистичи покрет “СНП Наши” позвао је на званичном сајту “све на изложбу шиптарских уметница”, док су у коментарима садржане претње.

Према мишљењу историчара Милоша Ковића овај догађај је провокација, и с обзиром на терор над Србима на Косову и Метохији, према његовим речима, овакве изложбе треба да се услове организовањем изложби о страдању нашег народа.

– Треба представити страдања од 1999. до данас, да не кажем од 1878, или из 1912, или изложбе о прогону Срба са Косова у Југославији. Такав догађај требало би организовати не само у Приштини, него и у Тирани која је данас центар Албанаца са Косова. Нисам сигуран да је то могуће – рекао је историчар Ковић.

Београд — Полиција је вечерас, уочи отварања изложбе Богујевци/Визуелна историја рата, удаљила педесетак припадника десничарских организација који су протестовали.

Изложба је отворена у Културном центру Београда у 18 сати.

Док је изложба, која се бави злочином који су 1999. починили припадници “Шкорпиона” над члановима породице Богујевци, за једне позив на разговор, за друге је провокација.

Група од педестак припадника углавном десничарских организација протестовала је против те поставке.

Окупљене су са степеница испред Културног центра Београда опколили полицајци са опремом за разбијање демонстрације и, без употребе силе, једноставно их померили ка некадашњем ресторану “Руски цар“.

Осим повика „Издаја, издаја“ и „Косово је Србија“, током удаљавања те групе није било других инцидената.

Претходно су из групе која је протестовала неколицина њих добацивала онима који су дошли да погледају изложбу.

На улазу у Културни центар Београда, такође су, полицајци у цивилу који превентивно проверавају све који желе да погледају изложбу.

Како сазнаје Б92, изложби би требало да присуствује и премијер Србије Ивица Дачић.

На изложби ће бити приказани видео снимци живота обичне албанске породице на Косову у тренуцима пре него што је њених осморо чланова било убијено, дневна соба у којој су живели, фотографије и предмети који им значе.

28. марта 1999. године у Подујеву припадници Шкорпиона убили су четрнаест чланова две породице, међу њима и двогодишње дете. Петоро тешко повређене деце је преживело, међу њима и Саранда, Јехона и Фатос. Данас су у Београду, спремни да отворено разговарају. „Кроз све ово покушавамо да покажемо како је рат утицао на нашу породицу“, рекао је раније за Б92 Фатос Богујевци.

Док неки сматрају да је ова изложба нова провокација, десничари су отишли корак даље и најавили вечерас упад на изложбу са паролама „Смрт Србима“ и „Косово Република“

У Културном центру Београда од 18 часова одржаће се изложба две Албанке о злочинима над Албанцима у Подујеву.

Наиме, националистички покрет “СНП Наши” позвао је на званичном сајту “све на изложбу шиптарских уметница”, док су у коментарима садржане претње.

Културни центар Београда биће домаћин ове изложбе, а питање које се отвара је да ли би Срби могли да у Приштини организују изложбу о убиству дечака на Бистрици у Гораждевцу, о масакру српских жетелаца у Старом Грацком или масакру српске деце у кафићу „Панда” у Пећи.

– Овај догађај је провокација. С обзиром на околности и терор над Србима на КиМ овакве изложбе треба да се услове организовањем изложби о страдању нашег народа. Треба представити страдања од 1999. до данас, да не кажем од 1878, или из 1912, или изложбе о прогону Срба са Косова у Југославији. Такав догађај требало би организовати не само у Приштини, него и у Тирани која је данас центар Албанаца са Косова. Нисам сигуран да је то могуће – рекао је историчар Милош Ковић.

Јаке полицијске снаге обезбеђиваће вечерашњу изложбу, а одређени број полицајаца већ сада је распоређен у и око Културног центра Београда.

– Пријавили смо уредно догађај и полиција ће обезбеђивати вечерашњу изложбу. Не плашимо се и очекујемо да све прође без инцидената – рекли су у Културном центру Београда.

Ало/НСПМ-Б92/Танјуг