Нови споменик Тесли у Америци

tesla

Теслина статуа, урађена у бронзи са сребрним преливом, приказује научника у природној величини како стоји и држи у руци велику сијалицу

Када су почетком маја власници компаније „Нордерн имаџинејшн“, за трговину и украшавање градског земљишта у вароши Пало Алто, на северу Калифорније, расписали конкурс за донацију ради подизања споменика Николи Тесли, нису ни слутили да ће се Американци и тамошњи Срби врло брзо удружити да би реализовали овај подухват.

– За само месец дана сакупили смо новац, а за наредна четири месеца, уз помоћ вајара Терија Гајера, израдили и поставили споменик једном од највећих америчких научника српског порекла Николи Тесли. Споменик је откривен у центру града Пало Алто, пред неколико стотина посетилаца и највише деце. Чин стварања и откривања споменика видело је преко интернета чак 230.000 посетилаца. Ми смо јако поносни због тога – изјавио је Доријан Портер, председник компаније и иницијатор овог подухвата.

Теслина статуа, урађена у бронзи са сребрним преливом, приказује научника у природној величини како стоји и држи у руци велику сијалицу. Аутор Тери Гајер је чувени калифорнијски сликар и вајар, који се налази на листи 500 највећих америчких уметника.

Статуа је постављена на приватном имању Харолда Хобаша, на Шеридон авенији у чувеној Силиконској долини и симболизује, како рекоше Американци, успон овог краја у електронској индустрији. Пало Алто је градић од 63.000 становника, удаљен 50 километара од Сан Франциска. Варош је седиште Стенфорд универзитета, научних института и фабрика за високу технологију, и познатих компанија „Хјулит Пакард“ и „Тесла моторс“.

– Увек смо веровали у идеју Николе Тесле, који је говорио да ми морамо да извршимо трансмисију интелигенције, материје, енергије због наше будућности. Тесла је био велики проналазач и визионар. Зато смо се окренули Тесли и будућности. Захваљујући Тесли, Силиконска долина је постала епицентар развоја модерне техонологије – изјавио је локални банкар Грег Линдо.

Новац за изградњу споменика српском генију у Калифорнији, укупно 127.000 долара дало је 722 донатора. Међу њима били су и многобројни српски дародавци.

НОВИ СПОМЕНИЦИ

СПОМЕНИК подигнут Николи Тесли у част у Калифорнији четврти је у САД. После Њујорка, где постоје два споменика, Нијагаре и Калифорније, нови споменици српском генију биће подигнути наредне године у Филаделфији и Вашингтону. Откриће их за Видовдан председник Томислав Николић.

СУВЕНИРИ

КОМПАНИЈА „Нордерн имаџинејшен“ пустила је у продају преко интернета Теслине сувенире. Електронски постер у 3Д формату је 22 долара, медаљон са Теслиним ликом 25 долара, мајица 33, графика 45, а мала магнетизована пластично-бронзана статуа је 95 долара. Велика реплика споменика, рад вајара Терија Гајера у ограничаном броју примерака, има цену од 3.750 долара.

М. ЛОПУШИНА/НОВОСТИ