„Хрвати мучили Србе толико да их породице ни мртве нису препознале“

hrvatska-vojska-glina

Загреб – Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић открио је, раније, шест локација на којима то тужилаштво води предистражне радње у вези са злочинима почињеним над Србима од стране хрватске војске у “Олуји“. Као једну од шест локација навео је подручије хрватског града Госпића, где се, како сазнаје Телеграф.рс, истражује смрт 39 жртава.

Мештани Доњег Лапца, у коме је до 1991. било 100 одсто српског живља, добро памте дан кад су у то место довезена 22 мртвачка сандука у којима су биле српске цивилне жртве с подручја Госпића и околине. Сведок И. Б. каже за Телеграф.рс да ће се, док је жив, сећати тог црног дана.

„Од 22 Србина који су свирепо убијени у Медачком џепу и околини Госпића, две жртве су биле из Доњег Лапца, а убијени су Никола Поповић звани “Шулц” и Илија Рашета. Сцене су биле језиве, јер су тела била унакажена, чак и њихове породице нису из првог пута могле да их препознају“, тврди он.

Он наглашава да је “Шулц” био познат по својој физичкој снази и да је важио за најјачег човека у крају. Доживео је да га муче, пале и секу:

„Тела су била унакажена, нека чак и раскомадана, језиве сцене. Свуда су се чули само плач и јецаји жена, мајки и деце. Шулца је брат једва препознао, и то из петог покушаја, а и то је учинио захваљујући тетоважи на руци“, тврди овај мештанин Лапца.

Сведок Б. Б. (79) каже да се у Доњем Лапцу налазила гробница с лешевима Срба убијених након и за време операције “Олуја”.

„Након ‘Олује’ хрватске снаге убијене Србе сахраниле су у заједничку гробницу преко пута хотела ‘Озеблин’, а у више наврата су долазили разноразни истражитељи, чак и из Хага, али ништа даље по том питању није урађено – тврди он за Телеграф.рс.

Како Телеграф сазнаје, у току је обрада и прикупљања сведока о овом злочину, као и припрема комплетног предмета који ће покренути српско Тужилаштво за ратне злочине.

На локацији „Госпић“ истражује се смрт 13 жртава из тог града, затим две жртве у Општини Доњи Лапац, седам жртава у општини Удбина, 17 у општини Врховине и две у Плитвичким језерима.

Иначе, злочини током и после акције “Олуја” на подручју Госпића били су предмет оптужнице против Готовине и Маркача, али ниједно од лица која су наведена као убијена или нестала није укључено у ту оптужницу.

Телеграф