Тачију граница за ситне паре

taci dacic rukovanje

На интергисаним прелазима Брњак и Јариње све је спремно за данашњи почетак царињења робе која из Србије улази на Космет. Осим косовских цариника, порезника, инспектора, на оба прелаза спремне су експозитуре неколико банака у којима ће се, како тврде привредници са Севера, царина плаћати пре уласка на Косово и то углавном – у кешу.

По бриселском споразуму, новац од царине, сакупљен на ова два прелаза биће пребачен трезору у Приштини, одакле би требало да се враћа Посебном фонду у Косовској Митровици (који још није формиран) и из кога би требало да се финансира Заједница српских општина. Фондом ће управљати један Србин, један Албанац и један представник међународне заједнице, па ако Србин и Албанац не буду могли да се договоре о трошењу тог новца, странац ће да „пресече“. На појединим локалним медијима у току је кампања Еулекса којом се грађанима поручује да ће прикупљене дажбине бити утрошене на разне инфраструктурне пројекте попут дечјих вртића, школа и болница.

У вези процедуре на Јарињу и Брњаку, портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић, упућује да се одговор тражи код косовске царине.
Током прошлонедељне посете Лепосавићу министар задужен за КиМ Александар Вулин казао је да је наплата дажбина на прелазима у складу са бриселским споразумом и Споразумом о интегрисаном управљању прелазима (који је постигнут у време бивше Владе и преговарача Борислава Стефановића), као и да ће све што се прикупи ићи у Фонд за развој севера Косова.

Међутим, Стефановић тврди да он тако нешто није договорио.

– Функционисање царине у односу на наш споразум је било искључиво преко Еулекса. Договорили смо поновно успостављање чек поинта, без обележја и било каквих атрибута државних граничних прелаза. Питање граничних прелаза и функционисања царина није било предмет разговора. Што се тиче српске стране, за нас није долазило у обзир да то ради косовска царина, већ Еулекс, односно да обавља свој такозвани – извршни мандат и то је прихваћено. Све остало је производ договора у Бриселу који су водили Вучић и Дачић – каже за „Вести“ Стефановић. Он истиче да су сви споразуми које је постигао могу наћи на сајту Владе Србије „за разлику од њихових, где нико у Србији не зна шта тамо пише“.

– Бојим се да од тог фонда неће бити ништа. Кад новац са Јариња и Брњака „у торбама“ стигне у приштински трезор, питање је да ли ће га Тачи пребацити Србима. Ако буде приморан да то учини, пребациће мрвице. Тај фонд је само маска да Срби са севера лакше „прогутају“ царину и одвајање од Србије – каже за „Вести“ један угледни привредник из Лепосавића.

Он додаје да се до сада некако пословало, али ће бити све теже. – Роба на северу ће, због царине и других дажбина које ће наметнути Приштина, бити знатно скупља. Нема више шанси ни да протестујемо, јер се ради о договору две државе, и Србија и Косово биће против нас и сваки наш евентуални протест угушиће силом, истиче Тихомир Ђелошевић, власник велепродаје Клас у Лепосавићу.

Саговорници „Вести“ углавном сматрају да је реч о успостављању класичне царине, каква постоји рецимо, између Србије и Хрватске или Србије и Македоније. Тврде да ће сва роба која улази из Србије бити оцарињена по „тарифама“ Владе Косова, и додају су овим потезом највише погођена предузећа која репроматеријал добијају од матичних фабрика из централне Србије, а потом „враћају“ готове производе. Реч је о погонима Лоле-Фот у Лешку, Симпа у Зубином Потоку, фабрици кошуља Јавор из Зубиног Потока (коју је крајем новембра отворио министар Александар Вулин).

– До сада смо се некако и сналазили, радници су примали какве-такве плате. Царина ће нас, бојим се, дефинитивно угасити. Стаће комплетна привреда на северу Косова – истиче Вукоје Вукојевић, директор Фабрике отковака Лола-Фот у Лешку. Он наглашава да за косовску државу његова фирма не постоји. Ако жели да настави са радом мораће да се региструје у Приштини и држави Косово плаћа све дажбине.

Пантић веровао у поштење Приштине

Шеф канцеларије за КиМ и нови градоначелник Косовске Митровице Крстимир Пантић се јуче није јављао на позиве „Вести“, али је непосредно по избору за градоначелника, на питање о почетку наплате акциза и пореза објаснио да „искрено верује да Приштина неће покушавати да овај споразум прикаже на начин како њима одговара“.

– Нећемо пристати да се одустане од тог договора јер је то пре свега у интересу наших грађана. Новац прикупљен од наплате пореза и акциза користиће се искључиво за пројекте који ће побољшати квалитет живота, који ће допринети да се наши грађани упошљавају, да спречимо одлазак становништва и одлазак кадрова са ових простора. Ако не успемо да задржимо наше становнике на Косову и Метохији, онда ће борба за очување Косова и Метохије у саставу Србије бити беспредметна – поручио је тада Пантић.

Ј. Л. Петковић – Д.Н. Петровић – Вести