Пантић: Спремни смо на разговоре са Тачијем

Krstimir Pantic 02

Српски градоначелници спремни за разговор са Хашимом Тачијем, али ће избегавати замке.

Спремни смо да разговарамо са свима и о свим питањима која су у интересу наших грађана, али ни на који начин нећемо улазити у теме које ће посредно или непосредно задирати у статус КиМ.

То за „Новости“ поручује градоначелник Косовске Митровице Крстимир Пантић, поводом Тачијевих очекивања да се сретне са председницима српских општина, али и порука да неће моћи да се интегришу у општинске органе уколико не поштују законе Косова…

– Један од корака у процесу нормализације односа са привременим институцијама самоуправе на КиМ било је одржавање локалних избора, али они не значе да смо на било који начин признали независност Косова – категоричан је први човек Митровице.

Да ће ЗСО бити нешто сасвим другачије од Асоцијације косовских општина, према Пантићу, се подразумева:

– Да смо желели невладину организацију не бисмо ни захтевали гаранције од ЕУ за формирање ЗСО са одређеним надлежностима. Оне ће бити пренете доношењем уставног закона у Скупштини Србије. То је такође део нормализације живота на КиМ и сматрам да нико не би смео да кочи и условљава Владу Србије. Европска унија је јасно казала да је статусно неутрална и очекујемо да се тако и понаша.

За градоначелника Зубиног Потока Стевана Вуловића сусрет са Тачијем је незамислив:

– Јесам за решавање проблема кроз разговор, када је то могуће. Чињеница је, међутим, да Приштина нема одговор ни на једно од наших питања. Изабрани смо да сачувамо институције Србије на КиМ. Не знам како то неко хоће да нас отме из наше државе и да од наше државе направи своју?

Иначе, дијалогу у Бриселу, у петак, током кога ће се решавати питање правосуђа, придружиће се и први потпредседник Владе Александар Вучић.

– Србија може да прихвати оно што стварно представља компромис, али да прихватимо ниподаштавање и понижавање – нити имамо мандат, нити смо спремни то да учинимо – изјавио је у уторак Вучић, истичући да се нада да ће људи из ЕУ, али и „људи са друге стране“, разумети да компромис значи попуштање обе стране.

ПОЛИЦАЈЦИМА ПЕНЗИЈЕ

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је у уторак да су свих 338 припадника МУП на северу КиМ прихватили да буду пензионисани и да затим наставе рад у Косовској полицијској служби:

– То је још један доказ потпуног поверења у оно што ради Влада Србије.

Вечерње новости