Матичне и црквене књиге рођених, венчаних и умрлих за Митровицу и Звечан предате шиптарима

dokumenta-(3)

ПРИШТИНА – Представници ЕУЛЕКС-а данас су предали Агенцији за цивилну регистрацију Косова (АЦР) 984 оверених копија оригиналних цивилних и црквених матичних књига рођених, венчаних и умрлих за општине Митровицу (735) и Звечан (249).

Копије су, како је саопштио Еулекс, израђене и оверене током протеклог месеца у склопу пројекта са седиштем у Нишу, који финансира ЕУ, а у који су укључени ЕУЛЕX, Канцеларија ЕУ на Косову/СПЕУ, Дански савет за избеглице, као партнер у реализацији, и тимови са Косова и из Србије.

Процењује се да има око 12. 036 матичних књига. Процес оверавања копија оригиналних цивилних и црквених матичних књига је непосредни резултат споразума постигнутог 2. јула 2011. године током дијалога између Приштине и Београда, под покровитељством ЕУ.

Пројекат у Нишу представља прву фазу успостављања потпуно поуздане и одрживе Матичне службе на Косову, што представља важан параметар плана пута за визну либерализацију, наведено је у саопштењу.

До сада је Агенцији за цивилну регистрацију укупно предато 10.121 оверених копија матичних књига које покривају 18 општина на Косову, што представља више од две трећине од укупног процењеног броја матичних књига за које се налазе у Србији.

Након примопредаје Агенцији за цивилну регистрацију, оверене копије матичних књига повезане су тврдим повезом у просторијама Одељења за израду докумената, које финансира Канцеларија ЕУ, а затим су предате локалним општинским органима за свакодневну употребу у општинским матичним службама.

ЕУЛЕX врши процес праћења свакодневне употребе оверених копија.

Танјуг