Косово и Каталонија код истог лобисте

katalonija

Први клијент лобистичке фирме „Независни дипломата” била је Приштина, а сада њену помоћ тражи Барселона

Каталонији је потребан специјални лобиста за унапређење угледа и међународно признање, уколико се упркос упозорењима Мадрида отцепи од матичне државе. Према писању мадридског конзервативног листа АБЦ, избор Барселоне пао је на „Независног дипломату”, новију лобистичку групу, основану 2004, која је до сада, са мање или више успеха, помагала разним спорним територијама да остваре признање других држава и добију место у међународним институцијама.

Међу успешније захвате ове фирме, са буџетом од 1,8 милиона долара „од донација и чланарине”, спада „помагање Косову да га признају као нову државу”, док њиховог клијента „Турску републику северног Кипра” није признала ниједна држава сем Турске. „Независни дипломата” пружао је услуге и Хрватској приликом њеног приступања Европској унији, а међу његовим клијентима су Сомалиленд, Западна Сахара, и Маршалска острва којима помаже при усмеравању међународне дипломатске активности у вези са климатским променама.

Председника каталонске владе Артура Маса највише брине то што су се и ЕУ и НАТО изјаснили да би независна Каталонија морала да чека на ред и да приступи процесу за чланство у њиховим организацијама као нова држава, што би она и била. Све сталне чланице морале би да се сложе са пријемом нове. Ту је велика препрека Шпанија, чијим уставом није предвиђено да се на било каквом парцијалном референдуму одлучује о судбини целе државе.

„Без међународно признате државе, независност Каталоније може да се претвори у ноћну мору”, каже Артур Мас у управо објављеној књизи интервјуа на каталонском језику.

Он међутим важи за умереног, у поређењу са коалиционим партнером Републиканском левицом Каталоније, која се отворено залаже за прокламовање независности на исти начин на који је то учинило Косово. У независност се, каже Мас, треба упустити тек ако је Каталонија обезбедила подршку бар неколико јаких држава.

Са друге стране, децембар је кључни месец за процес који води званична Барселона како би се пре краја године све странке у влади договориле око тога како треба да гласи референдумско питање, одредио датум и тактика коју треба применити у парламенту Шпаније. Уколико се договоре са Масовом партијом (Конверхенсија и Унио) Републиканска левица Каталоније, која захтева да се референдум свакако одржи у току следеће године, пристаће да заједно изађу на изборе за Европски парламент у мају 2014. године.

И пре него што се зна за исход овог спора и вероватног референдума, терен се припрема на међународном плану. Каталонија има своје мини-амбасаде у Њујорку, Бриселу, Лондону, Паризу и Берлину, чији је буџет три милиона евра. Регион је формирао Јавни дипломатски савет, који ће прерасти у министарство спољних послова уколико дође до остварења циљева. Штампају се књиге на енглеском и француском језику, које објашњавају каталонски идентитет или разлоге због којих не желе да остану део Шпаније.

„Независни дипломата” би требало да помогне конкретним дипломатским акцијама, једном када се независност освоји на домаћем терену. Ову групу, која се представља као непрофитна организација, основао је бивши британски дипломата Карне Рос и њен задатак је да саветује своје клијенте, често без искуства на међународном плану, којим дипломатским стратегијама и техникама да прибегну.

Косово је било први велики пројекат „Независног дипломате” који је саветовао владу у Приштини, а касније и преговарачки тим Косова пре и за време разговора, у којима је посредова Марти Ахтисари, као и до самог проглашења независности 2008. На званичном сајту ове групе наводи се да косовској влади нису била дозвољена дипломатска представништва нити министарство спољних послова због чега је Косово било ускраћено у прикупљању и интерпретацији важних информација које су биле од суштинског значаја за будућност Косова.

Али „Независни дипломата” је био ту да Косову пружи „детаљне информације, анализе и савете о томе шта Контакт група намерава да уради и које су сва тела УН у тај процес укључена”. Један од највећих успеха, који себи приписује овај лоби, јесте њихова помоћ косовском премијеру да се обрати Савету безбедности УН и информише их о ситуацији на Косову.

Каталонија, нови клијент ове групе, биће много већи залогај. Не само што у овој просперитетној шпанској провинцији живи више од седам милиона становника, већ и зато што, бар за сада, Каталонија нема савезнике ни у Бриселу ни у Вашингтону, а понајмање у Паризу или Лондону, за свој пут ка сепаратизму. Тешко да ће им у том смислу бити од помоћи бивши амбасадори који тврде да су сада независни.

Зорана Шуваковић/Политика