Лајчак: Србија и Косово морају да заобиђу међусобне блокаде на путу ка ЕУ

miroslav lajcak

Шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак о евроинтеграцијама и примени споразума на КиМ: Засада не постоји тенденција да се у преговарачки оквир убаце нови услови. Србија и Косово морају да заобиђу међусобне блокаде на путу ка ЕУ.

Приступни преговори са Србијом треба да започну већ крајем ове године и Словачка то снажно подржава. Засада не постоји тенденција да се у преговарачки оквир убаце нови услови.

То за „Новости“ поручује потпредседник владе и министар спољних послова Словачке, који је и саветник високог представника ЕУ Кетрин Ештон.

* Је ли израда преговарачког оквира при крају?

– Преговарачки оквир није лак посао, тражи врло одговоран приступ са намером да проширењем ЕУ не дође до слабљења Уније, већ до њеног јачања, што је, на крају крајева, и у интересу саме Србије, као будуће чланице. Акценат се ставља на процес унутрашњих реформи и, такође, на добросуседску сарадњу у региону у интересу стабилности, безбедности и просперитета. Министри спољних послова земаља чланица бавиће се преговарачким оквиром на свом заседању 17. децембра.

* Јесте ли сигурни да неће бити нових услова у односу на предлог Европске комисије из јула?

– Још се преговара. Истина је да неке земље чланице ЕУ у оквиру дискусије стављају већи акценат на испуњавање задатака у области унутрашњих реформи, док друге изражавају већу забринутост у ком правцу ће се одвијати развој односа у региону. Подсећам да је Европски савет нагласио да је битан видљив и трајни напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, укључујући имплементацију до сада постигнутих договора. Дакле, неопходно је ускладити ова два правца.

* Је ли реално да прође неформални предлог Немачке и Британије по којем би Косово било централна тема свих поглавља?

– Мој став је добро познат – нормализација односа између Београда и Приштине не би требало да има привилеговани статус, нити би ово питање требало да буде изнад свих осталих питања важних за приступање Србије.

* Дакле, питање Косова разматраће се само у оквиру поглавља 35?

– Битно је да Србија и Косово могу да наставе европским путем, да се заобиђе узајамна блокада и да могу у потпуности да реализују своја права и обавезе. Наш интерес јесте – и то кажемо и нашим партнерима – да би било свима лакше оставити тежину нормализације односа између Београда и Приштине у поглављу 35, пре свега са гледишта имплементације постигнутих споразума, које је потребно претворити у практичан живот.

* Предстоји и други круг локалних избора на Косову. Хоће ли ЕУ појачати контролу?

– Надам се да се неће понављати инциденти као у Косовској Митровици. Верујем да ће се и други круг избора одржати у складу са демократским стандардима, да бирачи изађу да гласају и да изабрани органи локалне власти легитимно врше своја овлашћења.

* Може ли власт у Приштини да спречи формирање Заједнице српских општина? Шта ће се, рецимо, десити ако у неким српским срединама победи Албанац?

– Формирање Заједнице српских општина на Косову је саставни део Бриселског споразума, који су потписали премијери Србије и Косова. Значи, није ни у чијем интересу да крши тај договор, јер би то значило последице на европском путу, које нико не жели. Друга ствар јесте да сваки резултат демократског избора треба да се поштује, чак да се поштује и личност, која можда није омиљена. Због тога је важно да људи изађу на изборе да бирају своје представнике. Свакако, прерано је унапред спекулисати о томе шта ће се догодити уколико се нешто деси или не. Битно је да су Београд и Приштина свесни значаја избора у вези са легитимитетом локалних органа.

НАЈВАЖНИЈИ ЦИЉ ЈЕ СТАБИЛНОСТ БАЛКАНА

* Како Словачка, као земља која није признала независност Косова, види процес европских интеграција Србије и КиМ: као два дела једне територије који одвојеним ритмом иду ка ЕУ, или некако другачије?

– Словачка уовом правцу нема дилеме. Подржава интеграцију западног Балкана у ЕУ, у којој види перспективу стабилности, безбедности и просперитета овог региона у интересу стабилности целог континента. Сваки корак, који води ка остваривању овог циља нас радује и подржавамо га. Значајно место у овом процесу заузима дијалог Београда и Приштине и постигнути споразуми, који неоспориво оцењују све земље, без обзира да ли су признале независност Косова.

Горан Чворовић/Вечерње новости