Украјина: Насилне демонстрације у Кијеву против обнављања дијалога са Русијом

ukrajina-demonstracije-8

Кијев — Хиљаде проевропских демонстраната покушали су данас да уђу у зграду владе у Кијеву, сукобивши се са полицијом која је употребила сузавац како би их растерала.

Демонстранти су покушали да пробију полицијски кордон око зграде, а неки од окупљених бацали су на полицајце каменице и транспаренте.

Према подацима полиције, на протесту због одлуке Украјине да не потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ и да обнови активан дијалог са Москвом окупило се 20.000 људи, док организатори тврде да се се окупило 100.000 људи.

Демонстранти носе заставе ЕУ и опозиције, као и транспаренте на којима пише „Ми нисмо СССР, ми смо ЕУ“ и „Ја волим ЕУ“, тражећи оставку председника Виктора Јануковича и ослобађање бивше премијерке и лидерке опозиције Јулије Тимошенко из затвора.

Полиција је саопштила да су за време протестне шетње поједини демонстранти јајима гађали статуу совјетског револуционарног вође Владимира Иљича Лењина.

Опозиција је за данас најавила масовни протест па се очекује да се у украјинској престоници окупи још већи број људи него претходних дана због изненадне одлуке владе у Кијеву од четвртка да не потпише кључни споразум са ЕУ.

Западне дипломате су оцениле да је таква одлука резултат притиска Москве, док Кијев истиче да је донета из економских разлога.

У западном граду Лавову, демонстранти су подигли осам шатора са заставама ЕУ пред планирани скуп, а у Севастопољу, граду на Криму где се налази руска флота, организовани су протести и прозападних и проруских група, а полиција је морала да блокира саобраћај у граду.

Нереди у Украјини на про-европском скупу

У Кијеву су данас на про-европским демонстрацијама избили жестоки нереди, током којих су демонстранти покушали да упадну у седиште владе, а полиција узвратила сузавцем како би их растерала.

Инциденти су избили после протеста десетина хиљада људи на чувеном Тргу независности, окупљених на позив опозиције због одлуке владе те земље да, под притиском Москве, одустане од потписивања споразума о придуживању са ЕУ.

Демонстранти су покушали да пробију кордон полиције код седишта владе, а неки од њих гађали су припаднике полиције каменицама, због чега су снаге реда одговориле сузавцем и пендрецима.

Мир се ипак убрзо вратио на улице Кијева, а нико од изгредника није ухапшен. Демонстранти су и даље на тргу где узвикују „револуција!“.

Током дана, протестујући због одлуке владе о одбацивању споразума са ЕУ, на том тргу окупило се ко 20.000 људи према полицији, или 100.000 према организаторима скупа. Захтевајући оставку председника Виктора Јануковича, демонстранти су носили заставе ЕУ и опозиционих украјинских странака.

ЕУ је условљавала потписивање, за економију важног, споразума о придруживању са том земљом ослобадјањем бивше премијерке Јулије Тимошенко, осуђене због злоупотребе функције, сматрајући да је њена осуда била политички мотивисана.

Украјински парламент у петак ипак није усвојио законе којима би било омогућено њено пуштање на слободу,и уместо тога власти у Кијеву објавиле су да су одлучиле да одустану од потписивања тог споразума.

(/Танјуг/Бета)/