Лидери албанских партија с југа Србије прекидају разговоре с Владом

riza-halimi

Београд/Бујановац — Лидери албанских партија из Бујановца, Прешева и Медвеђе одлучили да прекину разговоре с Владом о образовању, здравству, економији и правосуђу, каже Халими.

Сви лидери албанских политичких партија из Бујановца, Прешева и Медвеђе одлучили су да прекину разговоре о седам тачака са Владом Републике Србије које се односе на питања образовања, здравства, економије и правосуђа, изјавио је за РТС председник Партије за демократско деловање Риза Халими.

Разлог за ту одлуку, која је донета на јучерашњем заједничком састанку у општини Прешево, превасходно је било неприхватање амандмана које је Халими упутио током расправе о мрежи судова у Скупштини Србије.

„Ми нисмо донели одлуку о прекиду разговора, него је Влада Србије донела такву одлуку, када је дала Скупштини овакав дискриминаторски предлог закона за Прешево, Бујановац и Медвеђу“, рекао је председник Партије за демократско деловање.

На основу разговора који су, у присуству представника ОЕБС-а, током јануара и фебруара вођени са представницима Албанаца из Прешева, Медвеђе и Бујановца, Влада Србије је 4. јуна усвојила платформу која има седам тачака, а која је у међувремену почела да се реализује.

Платформа се односи на заступљеност Албанаца у државним институцијама, економски опоравак три општине, службену употребу језика, писма и националних симбола, децентрализацију у првосуђу, образовање, културу и медије, здравство и социјалну заштиту и безбедност и мере за успостављање поверења на том простору.

Премијер Ивица Дачић изјавио је да представници Албанаца са југа Србије немају разлога да прекину разговоре с владом, позвавши их да то не раде јер немају с ким другим да се договоре.

Дачић је рекао и да су политички представници Албанаца из Прешева Бујановца и Медвеђе, колико је обавештен, незадовољни решењима о судовима и тужилаштвима.

„Не знам шта је у питању и мислим да за то нема разлога – и друго ако неће да разговарају са нама, с ким ће – немају с ким другим“, рекао је премијер Србије.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић, данас је, поводом најаве албанских политичких лидера са југа Србије да ће прекинути дијалог са Београдом, поручио да политика условљавања никоме није донела добро.

„Ми нисмо обавештени званично о ставовима албанских лидера из ове три општине, а Координационо тело ће, као и до сада, наставити да решава проблеме грађана који живе на овим просторима како би се ти проблеми што пре решили и у границама могућности осигурао бољи живот за грађане“, рекао је Станковић Радију Београд.

„Шаљемо писмо премијеру и вицепремијеру до 25. новембра“

Представници Албанаца с југа Србије послаће до 25. новембра писмо премијеру и вицепремијеру у којем ће тражити гаранције да ће обећања Владе из досадашњег дијалога бити испуњена, рекао је данас председник Партије за демократско деловање Шаип Камбери.

Говорећи о одлуци лидера албанских политичких партија да прекину разговоре с Владом Србије о седам тачака, Камбери је у изјави Танјугу навео да је у питању „пауза у дијалогу због алармантног стања које је створено у решавању питања правосуђа“.

„Тражимо гаранције из почетних разговора и обећање које су нам вицепремијер и премијер дали да је наш план од седам тачака остварљив и прихватљив за владу“, рекао је Камбери.

Он је у телефонској изјави Танјугу додао и да се на основу тог плана треба градити дијалог за решавање конкретних животних питања на подручју Бујановца, Прешева и Медвеђе.

„До понедељака (25. новембра) упутићемо писмо премијару и вицепријему и тражићемо од њих да се изјасне – најпре поводом питања колико сматрају да има Албанаца“ у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, рекао је Камбери.

„Најпроблематичније у свему овоме је што се решавања свих проблема намеће на основу података из пописа из 2011. који су Албанци бојкотовали“, објаснио је Камбери.

Он је истакао да „ако је званичан став владе и ресорних министарства да у Бујановцу има 244 Албанаца, у Прешеву њих 416 а у Медвеђи 521 онда заправо разговори и нису озбиљни“ и ми као политички представници Албанаца који нису учествовали у попису „не видимо разлоге даљег учествовања“ у дијалогу.

На основу разговора који су, у присуству представника ОЕБС-а, током јануара и фебруара вођени са представницима Албанаца из Прешева, Медвеђе и Бујановца, Влада Србије је 4. јуна усвојила платформу која има седам тачака, а која је у међувремену почела да се реализује.

Платформа се односи на заступљеност Албанаца у државним институцијама, економски опоравак три општине, службену употребу језика, писма и националних симбола, децентрализацију у правосуђу, образовање, културу и медије, здравство и социјалну заштиту и безбедност и мере за успостављање поверења на том простору.

РТС/Танјуг