„Косово“ примљено у регионалну асоцијацијацију РеСПА

respa

СПЛИТ – На данашњем састанку Управног одбора на министарском нивоу Регионалне школе за јавну управу (РеСПА), у Сплиту, одлучено је да Косово буде примљено у чланство те регионалне асоцијације, с тим да земље чланице у наредних неколико дана ту одлуку потврде.

Чланице те организације су Хрватска, БиХ, Црна Гора, Србија, Македонија и Албанија.

Представница Србије, државни секретар у Министарству правде Гордана Стаменић, рекла је да Влада Србије подржава улазак Косова у РеСПА-у јер се, споразумом из Брисела, Србија обавезала да се неће противити укључивању Косова у регионалне асоцијације.

Она је, међутим, нагласила да по уговору о оснивању РеСПА-е, чланови Управног одбора на министарском нивоу морају да имају сагласност својих држава, односно влада за доношење одлука.
„По мојим сазнањима, неки од представника на данашњем састанку немају таква овлашћења, што значи да се не могу доносити правоснажне одлуке“, упозорила је Стаменићева у расправи и додала да она има таква овлашћења.

Како је Гордана Стаменић објаснила у изјави Тањугу, представници Македоније и Црне Горе нису имали овлашћења владе својих држава, већ су на састанак УО РеСПА-а дошли са овлашћењем ресорног министарства своје земље.
„С обзиром да се овакве врсте одлука доносе консензусом, ја сам упутила приговор“, објаснила је Стаменићева.

Наиме, на састанку Управног одбора био је само хрватски министар управе Арсен Баук, а остали министри били су одсутни због обавеза. Представница Србије зато је довела у питање овлашћења учесника састанка за доношење одлуке. После паузе, ипак је једногласно донета одлука о примању Косова у РеСПА-у, с напоменом да се очекује да одлуку у идућих неколико дана све земље чланице потврде.

Како је додала Стаменићева, секретаријат РеСПА-е провериће да ли влада Македоније и Црне Горе накнадно дају сагласност за присуство својих представника на том састанку. Баук је предложио и да се после данашњег гласања примени „тихи“ поступак који би трајао петнаестак дана, што значи да ће одлука бити потврђена ако јој се у том раздобљу ниједна земља чланица јавно не успротиви.

Тај предлог подржали су и представници Европске уније, који су присуствовали састанку, јавила је агенција Хина.

Организација РеСПА основана је на иницијативу Европске уније и земаља региона ради јачања регионалне сарадње у области јавне управе, управљању људским ресурсима и реформи државне службе.

Танјуг