Пироћанац срушио чесму “Свете Тројице” на Тргу патријарха Павла

cesma-ivan-redi
Минут ћутања римокатоличко-православној чесми “Свете Тројице”

Чесма коју су аустријски град Грац и Крагујевац поклонили Нишу поводом екуменистичке прославе годишњице Миланског едикта отишла је у парампарчад. Пукло је као да је бомба пала. Одговорни за овај свеојеврстан атентат је извесни Пироћанац који је изјутра у 4 часа, на дан св. Архангела Михајла срушио овај симбол римокатоличко-православног “заједништва”.

–Сан је неред чула.
–Нико у току дана не би требао да машта о ономе шта је сањао. И то је план демона да нас оним што смо сањали трља у другом стању.
-Ум пре него што се пробуди од сна лењости, налази се са демонима.
-Какав је човек који гони за ветром и хоће да ухвати своју сенку, такав је и онај што верује у снове. (Ава Исаија и други оци)

Ниш, Јужне Вести, 21.11.2013. – КОЛИМА СРУШИО НОВУ ЧЕСМУ

(У саобраћајној незгоди која се јутрос око 4х догодила на Тргу Патријарха Павла, преко пута Луткарског позоришта, у парампарчад је разбијена недавно постављена чесма, поклон Граца и Крагујевца, постављена у част Миланског едикта.

Према првим информацијама, возач аутомобила пиротских таблица возио је пијан и није успео да скрене из Душанове улице на Булевар Зорана Ђинђића, па је улетео у ружичњак и паркић, носећи све пред собом, па и чесму.

По траговима гума види се да се зауставио тек на коловозу булевара.

– Пукло је као бомба да је пала. То је зора па се све чуло. Касно сам изашла, већ кад је полиција дошла, ал срећа да је остао жив – каже станарка која живи преко пута трга.)

Чесма која је на Тргу Патријарха Павла постављена тек пре нешто више од месец дана, архитектонско је дело протомајстора архитекте Ивана Редија, римокатолика који је пореклом из Ниша.

Коментари Нишлија на вест о рушењу чесме су свакојаки, мада не може да се прећути да је модернистичким изгледом чесме ретко ко био задовољан.

Јужне Вести, 18.10.2013., Александар Станков – Спомен-чесма пуна симбола

Веру, сан, прошлост и јединство, уз огромно искуство, уткао је архитекта Иван Реди у чесму Свете Тројице на Тргу патријарха Павла у Нишу.

Реди воли да цитира свог пријатеља који каже да “он 45 година живи у браку са женом и тајној вези са архитектуром”. Иако је већ неко време у пензији, тврди да позив из Градске општине Медијана да учествује у пројекту “17 чесама, за 17 векова хришћанства” није могао да одбије.

Пресудна су каже била сећања на мајку, из младости, док је још био студент архитектуре.

– Она је предавала географију у Гимназији “Бора Станковић” и идући на посао свакодневно је пролазила тадашњим Тргом радничких савета, а сада Тргом патријарха Павла. Пошто је била пуначка умарала се и имала је потребу да седне и да се одмори. Једном ми је рекла како би било лепо да на том месту постоји једна клупа и једна чесма да се човек мало одмори. Педесетак година касније, када ми је председник Општине Медијана рекао да би чесма требало да буде на том Тргу, мој одговор је истог момента био да – прича архитекта Реди.

Чесму је, како сам каже, написао у једном даху, али је инспрацију и духовни пут тражио три месеца. Прича како је у том периоду често боравио на Тргу патријарха Павла, посматрао је људе и доста читао о прошлом патријарху и о хришћанству.
И једне ноћи, када је све било скоро завршено, место на којем се спомен-чесма и данас налази дошло му је у сан.

– У том сну сам ја дошао на Трг и гедао сам тај простор на којем није било ништа, као што заиста тада и није било. Међутум, у том гледању и размишљању полако се испред мене поставља чесма са клупама и са ореолом. Док сам у сну то егзалтирано гледао чуо сам иза себе глас који је рекао “означи пут Господњи” – говори узбуђено овај Нишлија.

Иако га је овај глас, објашњава Реди, пробудио из сна, а сама порука дуго мучила, на крају је схватио праву симболику његовог сновиђења.

– Ја сам у унутрашњем кругу који обавија чесму посадио 8 шимшира и тиме означио њен простор, али иза тога долази ореолски простор који је означен само са унутрашње стране, а са спољне није био дефинисан. Схватио сам да сам ја позван да тај простор затворим шимширом и тако је и учињено – каже Реди.

“Постојање чесме у коренима хришћанства”

Чесма је од племенитог челика, који симболизује чврстину у вери патријарха Павла, а овај Редијев рад своје постојање везује за хришћанску симболику.

– Њено постоље је као основа цркве, клупе су на такозваном наосу, а на олтарском делу је сама чесма – прича архитекта.

Облик чесме је такав да подсећа на свето тројство и васељенски крст који “хвата свемир”. Због тога је у средишту чесме светијка која ће, када Електродистрибуција одради свој део посла, сијати и ноћу.

redi

Римокатолик Реди и познати екумениста свештеник Богољуб Цветковић приликом свечаности пуштања у рад чесме.

Радећи на чесми Реди је, како каже, остварио и јединство са сином, који је такође кренуо његовим стопама, и који је подржао очеву идеју без сујете и са пуно разумевања.
Спомен-чесма “Света Тројица” званично је пуштена у рад 6. октобра.

Погледајте, такође: Свештенство поткупљивало сиротињу да гласа на шиптарским изборима

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”