Енвер Хоџај: Србија се мора повући са Косова и убудуће се не сме више мешати

enver-hodzaj

БЕРЛИН – Такозвани косовски министар иностраних послова Енвер Хоџај каже, уочи сутрашњих поновљених избора у северној Косовској Митровици, да је сигуран да ће Срби искористити ту прилику и да је „будућност у мултиетничком Косову“.

„На три бирачка места избори се због инцдината понављају 17. новембра. Сигуран сам да ће српски грађани искористити ову прилику“, рекао је Хоџај у интервјуу за немачки лист „Велт“.

Према његовим речима, ти инциденти су били појединачни случајеви, док су у на осталој територији Косова избори протекли мирно.

Хоџај је такође навео да Србија мора да призна суверенитет Косова, саветовао да се повуче са Косова и препоручио Београду да се тамо „више не меша“.

„Београд мора прихватити суверенитет и територијални интегритет Косова. Решење може само да гласи – Србија се мора повући са Косова и у будуће се не сме више мешати“, рекао је он, прецизирајући да се Србија меша тако што спречава Косово да буде члан регионалних савеза и међународно признање Косова.

„Ми поштујемо допринос који је Србија до сада учинила. Али обећања нису довољна, морају постојати дела“, критиковао је такозвани косовски министар.

Говорећи о изборима 3. новембра, Хоџај је оценио да избори на „целокупној државној територији Косова“ значе велики напредак.

„Они су зато историјски, јер су Срби на северу Косова први пут имали могућност да се интегришу у ткзв. косовске институције. Гласање је део споразума о нормализације Београда и Приштине, коме је Брисел посредовао“, рекао је Ходзај.

Одговарајући на питање о томе како се спроводи договорена нормализација, Хоџај је рекао да да су се они „на папиру са Србијом договорили о суштинским корацима“ и критиковао Београд да није у свим тачкама спровео речи у дела.

„Србија је у споразуму, постигнутом уз посредовање ЕУ, обећала укидање паралелних структура на северу Косова. При том, ја не мислим само да се испразне канцеларије, већ, такође, да се обустави деловање….“, рекао је Хоџај.

Он је, такође, рекао да на југу Косова живи српска мањина, „која је добро интегрисана“ и нагласио да то мора успети и на осталој територији.

Циљ је да се Срби са севера привредно и друштвено повежу у Косово. Због тога, додао је, влада мора, и ми то намеравамо, да на север инвестира.

Када је реч о чињеници да пет земаља Европске уније (ЕУ) није признало Косово, оценио да је то више због унутрашњих питања тих земаља, а не из правних разлога и додао да је само питање времена када ће и те државе отворити своје амбсаде на Косову.

„Ми нормализујемо односе са Србијом и преговарамо са ЕУ о споразуму о асоцијацији. Обе ствари говоре у прилог томе да и тих пет земаља ЕУ не могу вечно избегавати да нас признају.То је, надамо се, само питање времена када ће они отворити амбасаде код нас“, рекао је Хоџај и додао да ЕУ треба да процес прати и надгледа.

Европска перпектива Србије је, према Хоџају, „полуга“, која треба да буде ангажована и Брисел би ту „полугу“, сматра такозвани косовски министар, требало да користи да би гарантовао успех нормализације.

Хоџај сматра да би требало да се покрене отворена дебата о томе колико је Београд своје обећане обавезе испунуио и каже да је „комбинација притисака и понуда протеклих година на Балкану показала велико дејство“.

Према Хоџају, и немачка влада има оквир „за игру“, да „би Србију боље интегрисала“…..

Танјуг / Срби на окуп