Археолошко откриће на Космету: Крст, мачеви, оклопи, ћупови…доказ да су Срби одувек на овим просторима !!!

gornja-brnjica-seoska-crkva

У селу Доња Брњица, пет километара удаљеном од Приштине, на локалитету на коме се до 1981. године налазило православно гробље, пронађен је исклесани крст, који потврђује да је насеобина Брњица једно од најстаријих насеља на Косову и Метохији.

Ранко Милићевић, бивши просветни радник, који покушава да сачини записе о археолошким налазиштина на локалитету Брњица, присећа се да је педесетих година прошлог века на локалитету Брњица пронађен бакарни оклоп и мач са крстом.

Према вештачењима и анализама надлежних историјско-арехеолошких инситута, ти предмети датирају из Првог или Другог века.

Пронађено је неколико керамичких ћупова и у њима златници, новци, крстови који, уз стотинама година стар воденички камен, потврђују да је на локалитету старе Башчије постојала насеобина хришћана – Словена – извесно православаца.

Управо оклоп, мач, ћупови и воденички камен послужили су историчарима и археолозима у доказивању да су православци – Срби на подручју Балкана одувек“ – каже Милићевић.

Нечијом несавесношћу, или смишљено, осамдесетих година прошлог века мештани су затрпали гробље које се налазило у дворишту цркве “Свети Никола” у овом селу у коме данас живи око 1.000 Срба.

На гробљу су нађени и, како тврди Милићевић, пренесени у Историјски музеј надгобни споменици који датирају из раног Средњег века, из периода Немањића, од када датира и Српска православна црква.

Пописом из 1455. године Турци одвајају Брњицу на Горњу и Доњу, а први писани траг на српском језику о локалитету Срба северно од Приштине под називом „Брњица“ датира из Душанове повеље која је чувана у манастиру Свети архангели.

У њој стоји: „Срби из Брњице су приложници манастира Свети архангели”.

Милићевић и мештани Брњице очекују да их убрзо посети неко од стручњака из области историографије и археологије да би „растумачили“ гравуре на новоотркивеном крсту – надгорбном споменику.

Крст је пронађен на око двеста метара од цркве, на линији која прати зидине чији се трагови – камен и цигла – налазе дужином од око једног километра. Све то потврђује да је постојала уређена насеобина.

Милићевић наводи да су „косовски“ археолози, уз помоћ или у сарадњи са међународним стручњацима, пре неколико година вршили ископавања северно до Брњице и да су, бар према доступним информацијама, пронашли велики број предмета.

О судбини тих археолошких проналазака ништа не зна. Причало се да је бивши цивилни администратор Косова Михаил Штајнер постао власник једног од предмета нађених на локалитету који одваја садашњу Горњу од Доње Брњице.

Бивши директор Средње школе из Обилића Добривоје Танасковић тврди да су археолози пронађени накит, огрлице, минђуше, мачеве и бројне друге предмете и ствари односили, те да је мало тога сачувано у музејима.

Свако ко се имало бави археолошким истраживањима зна да је локалитет Брњице и српска насеља Девет Југовића, Трудна и Лебане, уз Ајвалију, надомак Грачанице, најизазовнији локалитет и да је потребно предузети озбиљан археолошки пројекат којим ће да руководе експерти светског гласа“ – наводи Танасковић.

Извор: Фронтал