Избори цементирају косовску независност

Kosovo-EU

„На позив владе Рајха посетила је, пре кратког времена, једна делегација српских новинара, први пут после рата, Немачку. Сврха је била да се представници српске јавности на лицу места увере о приликама у којима живе српски радници у Немачкој. Том приликом, међутим, српски новинари могли су да виде још једну ствар: да је немачки фронт непоколебљиво чврст не само споља него и изнутра, да је у Немачкој свако на свом месту и на својој дужности. Да тамо удружени немачки народ крајњим залагањем спроводи нове идеје које треба да значе обезбеђење и спас Нове Европе и њених народа.

Утисак који је овај пут направио на наше новинаре не може бити бољи… И још једно обавештење донели су српски новинари из Немачке: да српски народ у Немачкој важи као одличан радник, један од најбољих међу многобројним страним радницима који тамо раде. Он је марљив, вредан и солидан. Директори фабрика, надзорници логора и други који са њима долазе у додир пуни су хвале о особинама српског радника, који се убраја међу најбоље…“. Овако је, у опширној фото-репортажи с лица места, за Ускрс 1943, извештавао београдски удворички лист „Коло“. А ако нисте разумели, ти „српски радници“ нису били „гастарбајтери“, у данашњем смислу речи, већ ратни заробљеници и други логораши…

Шта покушавам да речем? Није први пут да један режим у Србији и припадајући му агитпроп (користећи, изгледа, и свежа искуства председника Хондураса који је, пре шест година наредио свим електронским медијима да два сата дневно врше пропаганду владе) – извршава све што му задаје и налаже „Нова Европа“.

Елем, ухватило се ово данашње наше, изазову доба недорасло, владајуће српство у врзино коло, у живи песак „преговора“, на „нонпејпр платформи“, као сом на бућку, па безглаво пристаје на сваки диктат, све зарад што експреснијег уфура у најновију „Нову Европу“. Ствар је, уочи надирућег 3. новембра, јасна да јаснија не може да буде.

Да наш владајући тријумвират уистину жели цело Косово и Метохију у Србији, на шта га Устав обавезује, он би, од оваквих избора бежао као ђаво од крста, јер баш они коначно цементирају косовску независност.

Ако београдска власт намерава да, наводно уз миг Берлина и Вашингтона, од заједнице (српских) општина на грани, створи заметак будућег српског ентитета, будимо сурово искрени према себи: пројекат је унапред осуђен на пропаст.

Ако су, пак, ови из официјелног Београда што прекрајају изборну вољу грађана са избора у мају прошле године, желели да окрену (српски) север против југа и југ против севера, једино су у томе и успели!. Северним Космећанима – не Тачи, већ матична држава Србија – овим чином отима њихову самобитност, све у име лажне солидарности са јужним енклавама које, заузврат, не добијају ништа више од онога што сада имају, јер је из тих крајева Србија, чак и у симболичком смислу, безглаво побегла још после кумановске капитулације, јуна 1999.

Ономад, током Другог светског рата, образ Србије од крвавих недела „Нове Европе“ по Фиреровој визији, спасавали су, нешто Равногорски, а много више партизански покрет. Данас сличних месија ни на видику. Осим, осим – искрено Вам хвала, господине Ердоган, што сте нам Вашом поруком из царског Призрена („Турска је Косово и Косово је Турска“), отворили очи у погледу пута којим нас води „Први бриселски споразум“!

Цвијетин Миливојевић / Данас