Промотер независног Косова и ширења НАТО – нови саветник Владе Србије

Press conference by Franco Frattini

Пре десетакдана Влада Србије је добила новог саветника, бившег италијанског дипломату и садашњег озбиљног кандидата за новог секретара НАТО пакта – Франка Фратинија.

Он је изјавио да је прихватио место саветника зато што је, како рече, „пријатељ Србије“, а пре свега захваљујући свом „специјалном личном односу са Вучићем“. Како је још објаснио Фратини – „Одлично смо се разумели и успоставили смо узајамно поверење, a онда је уследио и Вучићев позив“. Зато, сада када је Влада Србије добила свог новог саветника, било би занимљиво осврнути се на лик и дело поменутог дипломате, да бисмо могли претпоставити куда ће његови савети у будућности одвести Владу Србије и целу земљу.

Дакле, Франко Фратини је као министар иностраних послова у априлу 2010. године после сусрета са председником самопроглашене државе Косово Фатмиром Сејдијуом, рекао да је у Приштину дошао како би пренео подршку Италије Косову, а затим јеу обраћању посланицима сепаратистичке Скупштине Косова, на седници која је била приређена у његову част, рекао следеће – „Италија у потпуности подржава Косово на путу ка Европској унији“,и још је додао да је „Италија одмах признала независност која је сада неповратна“. Председниксепаратистичке Скупштине Косова Јакуп Краснићи му је том приликом посебно захвалио зато што је његова земља међу првима признала независност Косова, након чега су тај пример касније следили и остали пријатељи Косова.

А када је реч о најновијим ставовима новог саветника српске Владе, они се састоје у томе да је Франко Фратини недавно казао да је у области поштовања основних права потребно омогућити Параду поноса у Београду, те укључити невладине организације у рад Владе Србије, и то како је рекао – у својству „консултативног инструмента“, који ће наводно помоћи српској Влади.

А када се ради о безбедносним питањима, Фратини је у мају ове године изјавио да Србију треба охрабрити да схвати да Русија није алтернатива за Европску унију и НАТО савез. Штавише, он се својевремено, након грузијске војне инвазије истакао изјавом да руско признање Јужне Осетије и Абхазије «није у складу са међународним правом». Наравно, он се ниједног тренутка није сетио да нешто слично каже приликом своје званичне и срдачне посете отцепљеној територији Косова и Метохије, већ је сасвим супротно, јавно подржао њену независност и чак обећао подршку европским интеграцијама Косова.

Иначе, када је Франко Фратини као велики промотер ширења НАТО пакта на земље Балкана пре месец дана дао интервју подгоричкој „Побједи“, новинар му је поставио питање – „какву корист Црна Гора може да оствари чланством у НАТО алијанси?“, Фратини је тада између осталог као један од првих аргумената рекао да ће „можда баш Црна Гора једног дана бити жртва сајбер напада“.

Према томе, када је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић недавно изјавио да ће један од његових саветника бити Франко Фратини, те да је «спреман да учи од Фратинија», код неких грађана је то изазвало недоумицу – које то знање и вештине ће му пренети нови саветник? А такође, када је Франко Фратини дословно рекао „разговарао сам са Вучићем и брзо смо схватили да делимо исте идеје“, то је код многих изазвало забринутост – о којим се идејама заправо ради? Поготово ако се можда ради о признавању Косова „које је сада неповратно“, како је тврдио Франко Фратини у Скупштини Косова, или ако се ради о ширењу атлантског војног савеза на Србију, која је прогласила војну неутралност.

У сваком случају, идеје новог Вучићевог саветника у Влади Србије ће се ускоро видети, али њих уопште није тешко предвидети с обзиром на све досадашње изјаве и поступке Франка Фратинија – «човека саизузетним дугогодишњим искуством на највишем нивоу», како је представљен српској јавности у владином саопштењу.

Ратко Паић / Глас Русије