Коштуница: Избори на Косову су лажни и противуставни

kostunica

КРУШЕВАЦ – Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница оценио је вечерас у Крушевцу да су предстојећи локални избори на Косову лажни, антиуставни и антидржавни којима се, како је рекао, власт одриче дела државе и свога народа на тој територији.

Коштуница је позвао Србе са Косова да неизласком на изборе, дају достојан одговор на сво насиље које се врши над српским народом.
„Ми данас позивамо наше сународнике на Косову и Метохији да одлучно и јединствено покажу да су грађани Србије и да за њих не постоје сепаратистички избори“, нагласио је Коштуница.

Према његовој оцени, “садашња власт покушава да обмане српски народ на Косову како ће добити Заједницу српских општина, али једино заборавља да каже где се налази та Заједница и да ли се успоставља на основу српских или на основу сепаратистичких закона“.

Према Коштуничиним речима, поставља се и питање ко је и када своје грађане добровољно изручио да постану грађани друге „лажне државе“, а председник ДСС сматра да је реч о примеру трговине народом.

Коштуница је на скупу у Крушевцу оптужио садашњу власт да је изнела „на пазар део сопственог народа и отворено тргује њиме, а цена је у тој трговини позната, и то неизвесно чланство у организацији веома неизвесне будућности, Европској унији”.

Председник ДСС сматра да су локални избори на Косову начин којим, како је рекао, сепаратисти хоће да заокруже своју независност и да је у темељима тих избора бомбардовање Србије, насиље, неправо и сила.

Осврћуци се на изјаву турског премијера Реџепа Ердогана да је Косово његова друга земља, Коштуница је рекао да се у Србији није реаговало онако како би приличило једној држави која држи до свог достојанства.
“Нисмо чули од наше власти да је Косово Србија, али смо чули од председника турске Владе како кличе усред Призрена да је Косово Турска, нисмо чули од наше власти да ће да распише локалне изборе на Косову, али пошто председник турске Владе тврди да је Косово турска земља, онда ни локални избори на Косову нису косовски већ турски”, рекао је лидер Д С С-а.

Коштуница је српски народ на Косову подсетио да је патријарх Павле који је у епископском чину служио 34 године често говорио да је најважније издржати до краја.

Лидер Демократске странке Србије у изјави новинарима после скупа у Крушевцу најавио је да ће ускоро бити публикована књига о ћутању Уставног суда Србије поводом Косова и Метохије.У књизи ће, како је објаснио, бити штампана прикупљена документација, сви предлози за оцену уставности који су од јесени прошле године подношени, а на које је Уставни суд Србије ћутао.

Јавност ће о свему бити обавештена, рекао је Коштуница и додао да су право и јавност управо најмоћније оружје у тој борби и да ће се њиме, како је истакао, и у будуће служити.

Упитан какву излазност очекује 3.новембра, председник Демократске странке Србије је прокоментарисао да очекује да ће излазак на изборе бити занемарљив и да ће се тиме показати још једном да је већина Срба за останак у Србији.

Танјуг