Патријарх Иринеј служио са рашчињеним свештеником у Индонезији (ФОТО)

irinej u indonezoji

Митрополит сингапурски изразио је у свом саопштењу велико незадовољство поводом посете српског патријарха Иринеја Индонезији.

Митрополит Константин учинио је то због тога што је патријарх дошао на територију другог епископа, а месног епископа није обавестио о посети.

”Митрополит Сингапура и Јужне Азије незадовољан је овим неканонским поступцима, јер је патријарх Иринеј дошао без благослова канонског православног митрополита и свештеника који су под његовом надлежношћу ”, наводи  се, између осталог, у саопштењу.

Испод је цела изјава:

“Митрополит Сингапура и Јужне Азије са изненађењем је сазнао са званичног сајта Српске православне цркве за посету Његове Светости Патријарха српског Г.Г.Иринеја Индонезији и учешће на међуверској конференцији , коју организује Влада ове азијске земље.

Веома смо изненађени и узнемирени због тога што Српска црква није обавестила православног митрополита о посети патријарха Иринеја, онако како то налажу правила.

Непријатност је прешла у огорчње зато што је другог дана свог боравка у Џакарти , главном граду Индонезије , патријарх Иринеј посетио простор који припада расколницима код рашчињеног свештеника Данила Бампангк Биантороа и тамо служио вечерње.

Митрополит Сингапура и Јужне Азије изражава дубоко незадовољство нерегуларним догађајима у вези са патријархом Иринејом у своје име, као канонски митрополит, и у име православних свештеника који су у његовој надележности у Индонезији.

Митрополит смело изјављује да од врховног поглавара помесне Православне Цркве очекује већу озбиљност , опрезност и верност у Светим Канонима.”

Свештеник Данило је прешао под јурисдикцију РПЗЦ и рашчињен је од стране Цариградске патријаршије.

Извор: Romfea

Превод и припрема: “Православље живот вечни”

iri3iri4iri6iri2iri7iri8iri5iri1