И Вучић тера исту мантру: Срби на КиМ или на изборе или ….

Konvencija-SNS

Проблеме можемо решити сада знојем, уместо касније глађу, рекао Александар Вучић за РТС додајући да „цена успеха СНС-а не сме да буде цена успеха Србије“. Србију видим као чланицу Европске уније 2020. године, а до тада морамо много тога да урадимо, поручио Вучић. Важно да Срби изађу на изборе на КиМ, оценио Вучић.

Лидер Српске напредне странке и вицепремијер Александар Вучић рекао је, гостујући у емисији РТС-а „Србија: чекајући будућност“, да су пред Србијом болне реформе, али и да очекује да ће Србија 2020. године постати чланица Европске уније.

Говорећи и митингу СНС-а, поводом пет година од оснивања, Вучић је рекао да је у Арени било око 45.000 људи, а између 15 и 20 хиљада је остало испред. Огромна је љубав према Црвеној звезди и Партизану, али СНС је оборио све рекорде, рекао лидер СНС-а.

Вучић је рекао да је најважније што су и овога пута говорили отворено и озбиљно, додајући да је послата јасна порука да Србија хоће у Европу.

Према његовим речима, важно је поручити и да никада нећемо покварити односе са Русијом и другим партнерима у свету.

„Ми свуда говоримо исто, када одемо у Москву, када одемо у Вашингтон – и то се у свету поштује“, нагласио је Вучић.

Вицепремијер је рекао да се у данашњем говору на митингу ниједним секундом није додворавао људима и да није очекивао да то поздраве на такав начин, али како је рекао, људи разумеју.

Лидер напредњака замера некима то што нису говорили истину народу и што нису рекли са каквим се тачно проблемима Србија суочава.

Како је рекао, у Србији се увек нађу људи који ће га критиковати о нечему што је пре говорио и радио. Међутим, како каже, моћ политике је у отворености и понашању у најбољем интересу земље.

Истакао је да верује да се власт понаша рационално, разумно, одговорно, онако како је у интересу народа. Не стиди се ниједне тадашње изјаве и, како каже, много би тога променио у тадашњем и данашњем понашању.

Постоје оправдане замерке

Иако људи највише верују СНС-у, Вучић је рекао да он и даље примећује замерке и истиче да су оне оправдане. Поручио је да се нада да ће и даље да се мења, и истакао да и данас учи неколико језика, ради од раног јутра, да је ујутру први у Влади, и да међу последњима одлази.

Говорећи о „европском путу Србије“, Вучић је рекао да сматра да је то најбоље за Србију и да то није поклонички однос. Истиче да ЕУ нема теже саговорнике од Србије, али да власт зна који је пут најбољи за Србију и да од тога неће да одустане.

Вучић је истакао да СНС не жели да има монопол ни на једну идеју и да у политици не постоји „копирајт“. Поручио је да би волео да се од СНС-а преузме све најбоље истичући да српска Влада има најбољи саветнички тим у овом делу Европе, иако се комшије труде да нас надмаше.

Он је рекао да су пред Србијом болне реформе и да треба да научимо да се мењамо, јер постоји та лоша пракса пребацивања проблема на неког другог, уместо суочавања са проблемом.

Вучић је рекао да неке проблеме можемо решити сада – знојем, уместо касније глађу и додао да „цена успеха СНС-а не сме да буде цена успеха Србије“.

Он је рекао и да је чуо да један опозиционар, који јавно критикује мере Владе, у разговору са појединим амбасадорима каже да је свестан да тако мора да се ради.

Вучић је похвалио такав поступак, а на питање да ли ће сутра видети поменутог опозиционара, одговорио је одрично и додао да ће сутра видети Чедомира Јовановића.

Србија може напред

Говорећи о предстојећим реформама, Вучић је подсетио на позитиван извештај Европске комисије.

„Србија може напред, сигуран сам да може да се види да се нешто дешава у Србији. Европска комисија је донела најпозитивнији извештај“, нагласио је Вучић и додао нас очекују велике и темељне реформе.

Вучић је поновио и да сви морају да промене навике и нагласио да треба развијати предузетнички дух.

„Приватник издржава све нас, треба да видимо како да му помогнемо, треба и да заштитимо раднике, али добре раднике“, нагласио је Вучић.

Наши циљеви морају да будемо такви да људи виде да ми грабимо напред, рекао је Вучић и додао да неће бити брзе испоруке резултата.

Према Вучићевим речима, СНС је успео зато што су људи неретко погрешно процењивали и доносили пресуде унапред. Како каже, неки аналитичари су увек потцењивали наш народ, али људи хоће одговорне и одлучне људе, оне који решавају проблеме.

Лидер напредњака је поновио причу о оцу шеика Мухамеда бин Заједа из Уједињених Арапских Емирата који је био у посети Либији у време када су Емирати створени. Подсетио је да је тада Либија била напредна земља и да је Бин Зајед рекао како би волео да Емирати тако изгледају за 40 година.

Треба се угледати на најбоље

Вучић је поручио да жели да се увек угледамо на најбоље истичући да се Емирати сада угледају на Сингапур, јер су најбољи у арапском свету. Вицепремијер је рекао да ће и он покушати да се нађе са руководством Сингапура и да види како они то раде.

Он је истакао да мисли да већ 2015. године можемо да живимо боље, али је рекао да ћемо до тад проћи кроз пакао и тешке мере које нису демагошке и популистичке. Истакао је да није било популарно смањивати плате и започети борбу против корупције, као ни начин решавања проблема Косова.

Ипак, сигуран је да је неко то морао да уради, а, како каже, верује да људи разумеју да је проблем наслеђен. Истакао је и да је Србија могла још годину и по дана да настави по старом, али је, према његовим речима, неко морао да пресече.

Лидер напредњака је рекао и да већина људи у странци разуме посао СНС-а као неку врсту мисије. Како је рекао, нису сва задовољни, али СНС има огроман број добрих и поштених људи који Србији желе најбољи. Рекао је да има и другачијих, али је потребно време да се они уоче.

Вучић је истакао да ДС није помогао настанак и развој СНС-а, али да Коштуници и Тадићу одаје признање за то што није било убистава и линча оних који су могли да представљају политичку опасност.

Рекао је да је и најближи сарадник Тадића на дан оснивања СНС-а рекао да је то странка која ће их победити и да су паметни људи то тада схватили.

Говорећи о односима са Миодрагом Ракићем истакао је да су они пријатељски и да се нада да ће дуго бити пријатељи, поручивши да њихово пријатељство не може да поквари однос СНС-а и ДС-а.

Александар Вучић је, говорећи о сарадњи са Емиратима, рекао да је шеика Мухамеда бин Заједа упознао случајно у ресторану, и да је он био изненађен, јер му ништа није тражио. Вучић каже да су разговарали о историји, географији, филозофији, и да је он озбиљан и образован човек и да је после тога кренуло њихово пријатељство на које је поносан.

Говорећи о „Фијату“, Вучић је рекао да је прошла Влада довођењем тог инвеститора урадила добру ствар за Србију, иако је то некада критиковао. Рекао је да је уложено много новца, али да смо добили извозни бренд и порпавили слику о Србији.

Истакао је и пример авиокомпаније „Ер Србија“ која је већински наша и рекао да је Србија затражила помоћ од „Итихада“, једне од најбољих светских компанија. Рекао је и да верује да ће Ер Србија ускоро постати лидер у региону.

Вучић је рекао и да би долазак компаније „Мубадала“, која је „НБА, крем светске индустрије“ променио слику региона и решило проблем дефицита за Србију.

„Србију видим као чланицу Европске уније 2020. године, много морамо да урадимо до тада, али Србију видим као једну од најразвијенијих земаља у региону, земљу шанси, земљу будћности, земљу вредних и радних људи“, нагласио је Вучић.

Говорећи о улози СНС-а у наредном периоду, Вучић је рекао да ће сигурно бити успеха и падова, али да ће СНС свакако бити носилац промена и најзначајнија странка.

За себе је рекао да ће бити поносан и срећан, уколико његова деца буду поносна на оно што је радио.

Важни избори на КиМ

Када је реч о изборима на Косову, Вучић је рекао да је важно да Срби изађу на изборе. „Ако не изађу, може се догодити да, на пример, градоначелник Косовске Митровице буде Албанац“, рекао је Вучић и оценио да се то, ипак, неће догодити.

Говорећи о предстојећим локалним изборима на Вождовцу и у Оџацима, рекао је да ће на њима победити СНС. Како је рекао, парламентарни избори нису у плану, али их никада не искључује.

Међутим, лидер напредњака је замолио оне који стално траже изборе, да то не чине, јер им се „жеље могу обистинити. Рекао је и да војвођанска власт апсолутно има легалитет, али да нема легитимитет.

Говорећи о кандидату СНС-а за градоначелника Београда, Вучић је рекао да ће се његово име сазнати када дође време за то, али да ће то свакако бити најбољи кандидат који ће победити.

Вицепремијер је најавио да сутра почињу састанци са опозиционим лидерима. Како је рекао, са Чедомиром Јовановићем ће разговарати о програму и о идејама, а жели и да чује шта су његове примедбе.

Поручио је да су у плану сусрети и са другима и да не може да позове све одједном. Најавио је да ће позвати и ДС и ДСС на разговоре и да ће интензивирати разговоре и са коалиционим партнерима.

Како каже, не разуме ту политику да неко не жели да разгоара, јер су то разговори о будућности Србије и важно је да имамо пристојну и нормалну политичку сцену, без претешких речи.

Подсетио је да на митингу СНС-а у Арени није било тешких реши и да је то велика промена у односу на то како је политичка сцена изгледала раније.

Похвалио је и председника Скупштине Србије истакавши да је српски парламент данас цивилизовано и уређено место, где се чују и опозиција и Влада.

СНС не жели сву власт у својим рукама

Говорећи о сарадњи са СПС-ом, Вучић је рекао да је задовољан и да верује да се та сарадња може наставити, као и да је Дачић вредан и посвећен човек.

Вучић не жели да се сва власт слије у руке напредњака и истиче да СНС никада није показао жељу за тим, али да неће да тражи од грађана да гласају за друге. Међудим, чак и да СНС освоји 50 одсто гласова, Вучић најављује да ће тражити партнера, јер је увек добро да се разговара.

Говорећи о борби против корупције, Вучић је рекао да српска власт ради по закону и да не прави паралеле са другима и да се не игра са угледом земље. Како каже, у Србији се хапси по закону.

У Хрватској и Словенији су ухапсили Санадера и Јаншу, али нису се обрачунали са моћнијима од њих, оценио је Вучић.

Вучић оцењује да су Борис Тадић и Војислав Коштуница важни људи у историји наше земље ,а можда ће бити и у будућности. Зато каже да власт није играчка и да не може неко да се хапси само зато што му фали популарност.

Говорећи о приватизацији Партизана и Црвене Звезде, вицепремијер је објаснио да ми немамо велики здрав клуб са здравим финансија и да он неће ништа на силу да спроводи. Подсетио је да су навијачи изашли са транспарентима против приватизације, али је истакао да је важно да се ти клубови приватизују.

То је због тога што није могуће да имамо клубове наслоњене да државу који не плаћају своје обавезе и то не може да траје у деценијама које долазе, упозорио је вицепремијер.

Вучић је рекао да зна неке који се интересују за куповину клубова, али је објаснио да не постоји навала, јер је познато да клубови много дугују. Поручио је да би требало пронаћи некога ко ће те клубове да издржава, да не узима паре од државе и да их уведе у Лигу шампиона. Закључио је да нам је тако „свугде и у свему“.

РТС