Српски министри у служби Хашима Тачија

KOSMET MIHAJLOVI? VULIN

У четвртак 17. октобра 2013. године министри у Влади Србије Зорана Михајловић и Александар Вулин посетили су Косово и Метохију где су учествовали у промовисању Тачијевих избора заказаних за 3. новембар. У свега пар реченица које су забележили новинари, они су у потпуности потврдили противуставну политику званичног Београда према Јужној српској покрајини. Основне тезе представника републичке владе биле су да се на локалне изборе на КиМ мора изаћи јер је „потребно да конституишемо наше институције“, да би се кроз њих „повезали са светом“ и за узврат „добили право коришћења европских фондова, какo би се наши градови и региони повезали са градовима на Косову и Метохији.“[1]  Ове речи звуче као да су упућене националној мањини а не српском народу у његовој држави. Најпре треба имати у виду да излазак на изборе расписане од стране тзв. централне изборне комисије сепаратиста и по њиховим законима представља давање легитимитета и признавање власти у Приштини. Путем таквих избора не могу да се успоставе српске институције већ само шиптарске јер се њихово конституисање не одвија по законима и Уставу Републике Србије и влади у Београду је то добро познато. Власт у Београду се очигледно труди да потпуно укине српске институције како би конституисала нове у сарадњи са Тачијевом сепаратистичком владом и за потребе независног КиМ. Речи Зоране Михајловић према којима „наши градови“ требају да се повезују са градовима на КиМ указује на то да за министарку градови у Јужној српској покрајини нису „наши“ или боље рећи српски. На крају из порука Михајловићеве и Вулина произилази да Јужну српску покрајину предају Тачију како би добили новац из фондова ЕУ. Зорана Михајловић је још изјавила да „Рударско-металуршко-хемијски комбинат ’Трепча’ представља веома важан ресурс за Косово…”, додајући да се много тога може урадити да комбинат боље функционише.[2] Ни овде министарка не помиње Трепчу као српски ресурс. Колико су налазишта угља на КиМ и сама Трепча, које Влада Србије поклања Тачију вредни, показује податак да ће угаљ постати најкоришћеније гориво у свету до 2020, претичући тиме и саму нафту.[3]

Михајловићева и Вулин су посебну пажњу посветили промоцији листе „Српска“ која учествује на Тачијевим изборима и има званичну подршку Београда. Међутим, ова политичка опција има интензивне контакте са сепартистичким властима у Приштини од којих добија и финансијска средства. Како је Гласу Русије саопштио извор у Метохији, представници Грађанске иницијативе „Српска“ у овом региону, коју подржава званични Београд, преговарали су са Хашимом Тачијем недавно у једном хотелу у Клини. Како је саопштено тзв. премијер Косова је позвао да се гласа баш за ову листу, а није искључено да постоји и предизборни коалициони договор са Демократском партијом Косова на чијем челу се налази Тачи![4] Дакле листа „Српска“ коју подржавају Томислав Николић, Александар Вучић и Ивица Дачић служи Хашиму Тачију. Њено право име би требало да буде „Шиптарска“.

Овакво понашање српских министара који промовишу сепаратистичке изборе чиме угрожавају територијалну целину државе, представља тешко кривично дело по законима Србије, међутим за Хашима Тачија оно је пожељно јер му помаже да заокружи пројекат косовске независности и велике Албаније. Из тих разлога сепаратистичке власти у Приштини су Зорани Михајловић и Александру Вулину обезбедили „полицијску пратњу“ и пуну заштиту док су на КиМ лобирали за њихове изборе.

Како је јавила Радио слободна Европа, Александар Вулин је на КиМ ушао преко алтернативних прелаза и поред наводне забране, а тзв. косовска полиција је обезбеђивала и њега и Зорану Михајловић. Извесни Ненад Ђурић, „регионални командир“ шиптарске полиције истакао је да су припадници „полиције“ званично вршили пратњу само делегације Зоране Михајловић. Међутим Вулин је био са њом приликом обиласка Хидроелектране Газиводе, трафостанице „Валач“ у општини Звечан и Рударско-топионичарског басена „Трепча“.[5] Очигледно је да су министри у српској влади одрадили одличан посао за Хашима Тачија јер су све време уживали његову заштиту док су се његови „полицајци“ правили да не виде Вулина којем је наводно забрањен улазак на КиМ.

Поступцима српске владе су задовољни и представници држава које су међу првима признале независност КиМ, што показују изјаве Михаела Шпинделегера и Мајкла Девенпорта. Шпинделегер jе, у недавно објављеном саопштењу, изразио задовољство напретком коjи су постигли „Србиjа и Kосово“. Сањајући неку нову Аустроугарску монархију, аустријски вицеканцелар је написао да „продубљење EУ иде уз проширење на западни Балкан. У интересу jе EУ, а посебно Aустриjе, да данас већ предузмемо потребне мере како би сигурност, стабилност и економски раст у нашем непосредном суседству у будућности осигурали“.[6]

Мајкл Девенпорт је похваливши власт напредњака и социјалиста истакао да је „Влада Србије јасније него било која претходна поставила чланство у ЕУ као највиши приоритет и ЕУ одговара на то на позитиван начин“. Шеф делегације ЕУ у Србији је додао да је Бриселски споразум створио нову атмосферу и допринео да се напредак Србије види не само у Бриселу већ и на другим местима у ЕУ.[7] Бивши амбасадор Велике Британије Мајкл Девенпорт једино није објаснио због чега се његова земља удаљава од Брисела и приближава Кини, када је ЕУ толико добра и пожељна. Наиме, Лондон је у настојању да реши своје финансијске проблеме заборавио на критику везану за наводно кршење људских права коју је годинама упућивао Пекингу и широм је отворио врата кинеским инвестицијама.[8] Дакле ако су евроатлантске интеграције толико добре због чега Енглеска не потражи спас на Западу већ зове у помоћ Исток? Наравно јасно је да Мајкл Девенпорт који је раније био директор Директората за Русију, Централну Азију и Јужни Кавказ у британском министарству спољних послова има задатак да спречава повратак Москве на Балкан, због чега и усмерава Србију ка јаловој ЕУ.

Џејмс Чејс бивши уредник часописа ForeignAffairs који издаје Савет за спољне односе, написао је поводом рушења социјалистичке владе Салвадора Аљендеа (1973. године)  да САД морају да дестабилизују Чиле у интересу „стабилизације“[sic] а све у циљу успостављања диктатуре злочинца Аугуста Пиночеа![9] И данас у Србији Запад и његова ударна песница САД дестабилизују Србију како би стабилизовали злочиначки режим Хашима Тачија – трговца људским органима. Представници Владе Србије који им у том прљавом послу помажу нису ништа друго него обични квислинзи.

Борис Алексић / Фонд Стратешке Културе