Реакције поводом патријарховог позива Србима са КиМ да изађу на шиптарске изборе

patrijarh-irinej
Веома је тешко убедити људе да не дарују цркви када су у питању рођења, свадбе и сахране. Нити је потребно да се то тражи од народа. Та служења могу да обављају и даље свештеници који су се јавно изјаснили за оданост Исусу Христосу кроз верност Светом Сави, за приврженост хришћанству кроз очување србског православља. Они постоје у Србији.
Мислим да треба да се буде поштен, храбар, одлучан и мудар и по овом питању.
Мој предлог је да се од старешине сваке наше цркве и сваког манастира захтева да јавно, на огласној табли те цркве, тог манастира, објави њен, његов, став по следећим питањима:
1. Да ли је та црква, тај манастир, верна, веран, светосавском православљу тако да:
    а) чува, православним канонима утврђено, служење, нпр. литургије,
    б)  не прихвата екуменство,
    в)  не прихвата да се папа позива у Србију докле год добровољно, искрено, у Јасеновцу не искаже јавно покајање за католичке злочине над невиним србским свештенством, Србима, Јеврејима и Циганима и тражи опроштај?
2. Да ли та црква, тај манастир, подржава очување србске Вере, србских цркава, манастира, светосавског свештенства и Србског народа на Косову и Метохији и њихово очување у оквиру целе Србије и зато одбија патријархов позив Србима да изађу на нелегитимне Тачијеве изборе 3. новембра?
Према том јавном ставу сваке цркве, манастира, парохијанин нека одлучи хоће ли или неће да је помаже. Тек тада бојкот има пуни смисао: да се позове народ да бојкотује оне цркве и оно свештенство које на претходна питања одговори негативно: НЕ или  НЕ ИЗНЕСУ ЈАВНО СВОЈ СТАВ.
Истовремено треба да се народу објасни да већ годинама један део свештенства, које је верно светосавском православљу, под благословом и духовним вођством легитимног рашко-призренског и косовско-метохијског епископа Артемија јавно и доследно иступа широм Србије осим на Косову и Метохији где му је наша државна и црквена власт противуставно забранила долазак и светосавско служење у нашим тамошњим црквама.
Наша Вера и наша Црква не треба да буду кажњени због издаје Патријарха Иринеја и свих свештеника који су му се у томе придружили. Они једноставно треба да напусте светосавску Српску Православну Цркву. Шта ће потом да раде, то је њихово право и слобода, али немају право да се ките знамењима и заоставштином Светог Саве у свом деловању на уништавању светосавске православне Вере и светосавског православног свештенства и Србског народа, и да у том циљу узурпирају црквене положаје, цркве и манастире СПЦ.
Овај текст можете, само без икаквих измена, значи и на србској ћирилици, да објавите где год желите.
Срдачан поздрав.
Љубомир
Адреса:
Љубомир Т. Грујић
Џона Кенедија 31/15
11070 Београд