Македонија: Попис по шиптарској рачуници

reg-skoplje

Македонија због „усаглашавања“ ставова коалиционих партнера у власти, ВМРО-ДПМНЕ са македонске и Демократске уније интеграција са албанске стране, већ пуних 11 година чека попис становништва и домаћинстава.

Званично пребројавање, које је било најављено за април 2011, прво је одложено за октобар, а потом је прекинуто колективном оставком свих чланова Државне пописне комисије. Операција је „појела“ 14 милиона евра, а да нико није преузео одговорност због краха.

Према проценама стручњака попис је „на одуженом чекању“ искључиво због помањкања „политичке воље руководстава странака у власти из македонског и албанског политичког блока“. Основно је, како се процењује, да би „попис, спроведен по међународним статистичким стандардима, показао колика је тачна бројка Албанаца у Македонији“. Несугласице између коалиционих партера у власти, када је попис у питању, постоје и када су критеријуми пописивања у питању, поготово када је реч о лицима која су изван земље, са одговорајућим личним документима…bjrm

Зато је, како се сликовито наводи, у обе странке на власти процењено да је „мања штета не спровести попис него дозволити да изађе на видело већи политички хаос“.

БРОЈКЕ ИЗ 2002. ГОДИНЕ

Према попису из 2002. у укупној структури становништва у Македонији – од 2.022.547 житеља, 64,2 одсто су Македонци, 25,17 Албанци, потом 3,85 Турци, 2,66 Роми, 1,78 процената Срби.

НОВОСТИ