У току нова рунда Бриселске издаје

dacic izdajnik i zlocinac taci

У Бриселу је у току радна вечера у оквиру нове рунде дијалога Београда и Приштине, код високе представнце Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, на којој, после одвојених сусрета, учествују српски премијер Ивица Дачић и злочинац Хашим Тачи.

20.49 – Радна вечера почела нешто после 20.30

19.32 – Злочинац Тачи: Избори су озбиљан испит.

18.30 – Дачић је ушао у зграду ЕЕАС.

У Бриселу је у току радна вечера у оквиру нове рунде дијалога Београда и Приштине, код високе представнце Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, на којој, после одвојених сусрета, учествују српски премијер Ивица Дачић и злочинац Хашим Тачи.

Очекује се да ће вечера потрајати дубоко у ноћ. Припрема за предстојеће шиптарске изборе на Косову биће централна тема вечерашњег сусрета предшедника владе Србије Ивице Дачића и косовског злочинац Хашима Тачија, изјавила је данас новинарима портпаролка Кетрин Ештон Маја Коцијанчић.
„Разговараће се о примени Бриселског споразума, али припрема за изборе заказане за 3. новембар биће главна тема“, рекла је Коцијанчић новинарима уочи радне вечере на коју је Ештон позвала двојицу премијера.

Вечерашња, седамнаеста по реду рунда дијалога на високом политичком нивоу сазвана је након што је забрана доласка на Косово функционерима из Србије коју су увеле приштинске власти довела до претње Београда да ће се повући из дијалога.

Дачић је уочи пута у Брисел рекао „Вечерњим новостима“ да очекује да Брисел изврши притисак на Приштину да повуче забрану, као и да верује да ће тај притисак дати резултате.

Упитана зашто Брисел није реаговао прошле недеље, када је забрана уведена, Коцијанчић је одговорила да се позив двојици  на ванредни сусрет у Бриселу може тумачити као реакција.
„Ештон је проценила да би такав састанак био користан“, указала је порпаролка и подвукла да ЕУ на Косову очекује добро припремљене, фер и инклузивне изборе. „То се односи и на предизборни процес“, истакла је она.

У ЕУ очекују да би вечерашња рунда могла довести до позитивног исхода, а тај оптимизам се заснива на чињеници да су и Дачић и Тачи без оклевања прихватили позив високе представнице, рекао је Танјугу високи функционер ЕУ уочи почетка дијалога.

Злочинац Тачи је уочи радне вечере изјавио да је важно да се све што је досад договорено у Бриселу примени, а да су предстојећи локални избори на Косову су озбиљан тест који ће политичари положити.
„Поздрављам све оне који позивају косовске Србе да учествују на изборима“, рекао је злочинац Тачи. Он је истакао да су предстојећи локални избори бори обиљан тест, који ће косовски политичари положити.

Нешто пре злочинца Тачија, у зграду ЕЕАС на бриселском тргу Шуман ушао је Дачић, који се том приликом није обратио новинарима.

Ештон је сазвала двојицу лидера након што су се односи Београда и Приштине нагло заоштрили после одлуке ткзв. косовских власти да забране функционерима из Србије, укључујући и Дачића, посете Косову током трајања предизборне кампање за локалне изборе који треба да се одрже 3. новембра.

Дачић је раније најавио да ће у случају да ова забрана остане на снази повући из дијалога Београда и Приштине, док су косовске власти рекле да је њихова одлука неопозива.

Очекује се да радна вечера код Ештон потраје до дубоко у ноћ, а у Бриселу су убеђени да ће уз помоћ високе представнице проблем бити превазиђен.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП