Шиптари траже општину Тузи

tuzi

Подгорица — Председник Грађанске иницијативе Васељ Сиништај казао је да би Албанци у Црној Гори могли да протестују или бојкотују изборе, уколико ЦГ не испуни обећања.

Он, како преносе данашњи подгорички медији, сматра потпуно оправданим недавне протесте Албанаца у Њујорку против политике црногорског премијера Мила Ђукановића.

“Амбијент незадовољства преноси се и у нашу дијаспору, где има доста организација које окупљају Албанце. Много наших сународника било је током лета у Црној Гори и видели су да нема чврстог уверења да ће бити консултативног референдума, иако је обећан”, казао је Сиништај.

Према његовим речима, питање статуса општине Тузи треба да буде решено пре локалних избора у Подгорици, који су на пролеће наредне године.

Тузи – месни центар Малесије, подручја уз границу Црне Горе са Албанијом, у коме доминантно живе етнички Албанци, тренутно имају статус градске општине у оквиру Подгорице.

Председник градске општине Тузи Франо Љуљђурај недавно је поднео оставку на ту функцију јер, како је образложио, до краја септембра није организован консултативни референдум за самосталну општину.

Консултативни референдум још увек није одржан, јер треба да му претходи стручна студија која би показала да ли би Тузи, као самостална општина, била економски одржива.

Крајем септембра појавиле су се две такве студије, али са потпуно супротним проценама – у једној се наводи да Тузи, на основу садашњих параметара, као самостална општина не могу бити економски одрживи, док се у другој тврди да формирање самосталне општине има финансијско оправдање.

Коначну одлуку да ли ће Тузи добити статус самосталне општине донеће Скупшстина Црне Горе, на предлог Владе.

Танјуг