Група 6 или нова Југославија?

igor-luksic

ПОДГОРИЦА  – Шеф дипломатије Црне Горе Игор Лукшић каже да његова иницијатива о формирању “балканске шесторке” или Г6, које би чиниле Црна, Гора, Србија, БиХ, „Косово“ и Македонија не значи обнављање Југославије, које је погресан концепт.

„Говоримо о неформалном уједињењу и сарадњи под надзором Савета за регионалну сарадњу (ИРЦ) у Сарајеву које ће координирати и припремити наше земље за чланство у ЕУ“, објаснио је Лукшић.

То, прецизира, није покушај да се створи нова Југославија већ стратешки пројекат од заједничког интереса који ће убрзати процес придруживања Европској унији (ЕУ).

Током одржавања 68. Генералне скупштине УН у Њујорку, представници земаља Балкана састали су се и разговарали о Г6 иницијативи која је изазвала бројне контровезе.

Лукшић је изјавио да је Генерална скупштина УН добра прилика за одржавање различитих врста сусрета. У оквиру председавања Црне Горе Америчко-Јадранском повељом одржан је министарски састанак земаља чланица Јадранске и Балтичке повеље и регионални састанак посвећен иницијативи Г6.

Први састанак, на Лукшићеву иницијативу, одржан је с циљем преговарања о приступању Северноатланском савезу (НАТО), а приликом састанка учесници су разменили мишљења, искуства и знања с циљем да покушају да ојачају евробалтичку перспективу Црне Горе и размотре могућности приступу.

„Као што знате, Хрватска и Албанија су већ ушле у НАТО, што је и наш циљ“, рекао је Лукшић, додавши да цени подршку коју Црна Гора добија од земаља регије, а које су већ НАТО чланице, укључујући Турску.

За други састанак Лукшић каже да је то, такође, иницијатива од регионалног интереса и неформалног је карактера и да Г6 за циљ има удруживање земаља региона с циљем бржег придруживању ЕУ.

„Идеја окупљања шест земаља заправо је иницијатива да се ојача њихова европска перспектива. Јер, након што је Хрватска приступила ЕУ, проћи ће доста времена док се то не догоди и некој други земљи са Балкана. То време треба искористити боље него што смо то раније чинили““, казао је Лукшић, за агенцију Анадолија, пренели су подгоричке „Вијести“.Према његовим речима, циљ је смањити трошкове за бизнис и боље организовати механизме за борбу против организираног криминала.“Све су то важни задаци које морамо одрадити на нешем путу ка Европи“, додао је шеф дипломатије Црне Горе.

Курир / НСПМ