Почела парада особа са поремећајем сексуалне преференције

beograd-prajd-2013-4(1)

Београд — Програм „Београд прајда 2013“ је почео међународном конференцијом о слободи окупљања ЛГБТ особа.

Програм се наставља „Недељом поноса“, док је Парада поноса најављена за 28. септембар.

Безбедносна провера за тај догађај још није готова, а за исти дан Покрет Двери најављује породични протест.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да су државни органи дужни да омогуће одржавање Параде поноса и нагласио да сви који прете насиљем морају да буду кажњени.

„Уставни суд у Србији је јасно рекао да је забрана Параде поноса кршење уставом гарантованих права. Државним органима мора да буде јасно да би они требало да омогуће поштовање права слободе окупљања“, казао је Давенпорт на међународној конференцији о слободи окупљања ЛГБТ заједнице у Београду.

Додао је да је слобода окупљања фундаментално људско право, које је уграђено у сва демократска друштва и да Европска унија очекује да се свака земља кандидат придржава тог права.

„Мислим да државни органи морају да предузму одлучне активности против оних који прете насиљем. Њиховим кажњавањем послаће се снажна порука да се у Србији поштују права“, указао је Давенпорт.

Он је рекао и да је Парада поноса прилика да припадници ЛГБТ заједнице „елиминишу осећај мање вредности и срама“, пошто се они како је навео стално осећају постиђено због сексуалне оријентације.

Шефица Канцеларије Савета Европе у Београду Антије Ротемунд рекла је да је уверена да ће се следеће суботе организовати Парада поноса.

Како је казала, свој оптимизам заснива на томе што је полиција дала позитивну безбедносну процену и што је ове године Прајд добио већу пажњу институција.

„Не тражимо поштовање никаквог новог и посебног права. Људска права, па и право на слободу окупљања, су универзална права. То није списак понуда, да се бира ово ми се свиђа, ово не, или ово ћу да поштујем, а ово нећу“, рекла је Антије Ротемунд.

Она је указала да се не сме заборавити прави разлог одржавања Параде поноса – борба против дискриминације и хомофобије са којом се припадници ЛГБТ заједнице суочавају.

„Шокантно је и срамно, не само у Србији, већ и у земљама Европе, што је други највећи узрочник смрти код младих самоубиство зато што се не осећају добро у својој кожи и зато што нису прихваћени и не могу да се осећају као људско биће,“ рекла је она.

Министар без портфеља задужен за евроинтеграције Бранко Ружић изјавио је данас да његова намера да учествује на „Паради поноса“, заједно са шефицом преговарачког тима са ЕУ Тањом Мишчевић, представља политичку порука да у Србији свако има право на различитост и да је потребно разбити предрасуде које постоје у друштву.

Ружић је новинарима у Кнез Михаиловој, где је присуствовао плесном перформансу поводом Дана европске сарадње, рекао да су Мишчевић и он током разговора са европским званичницима у Бриселу послали јасну поруку да ће учествовати „на било ком догађају који ће се десити 28. септембра, било то напољу или унутра“.

„Сматрамо да око тога не треба подизати претерану фаму, има много озбиљнијих тема које ова држава треба да решава. Оно што наш устав, као највиши правни акт, дефинише јесте заштита људских права и право на различитост је једно од тих права и мислим да то право никоме не сме да буде суспендовано“, истакао је Ружић.

Он је констатовао да у Србији још постоје предрасуде које је потребно разбити како би политичари могли да се баве и кључним проблемима грађана Србије – социјално-економском ситуацијом.

„Те предрасуде, које на жалост још постоје у Србији, треба разбити и сматрам да је много важније да се као политички одговорни људи бавимо оним што је најважније за грађане Србије, а то је управо социјално-економска ситуација“, закључио је Ружић.

За разлику од шефице Канцеларије Савета Европе, регионални директор за Запдани Балкан организације „Цивил рајтс дифендерс“ и један од организатора Параде поноса Горан Милетић, не дели њен оптимизам.

„Нема реалних чињеница да заснујем свој оптимизам. Подршка међународне заједнице јесте велика, али није довољна да се дозволи Парада поноса“, оценио је Милетић и додао да коначну одлуку о Прајду очекује у среду или четвртак.

Он је подсетио да је Европски суд за људска права у Стразбуру изрекао више пресуда у којима је наведено да државе морају да поштују право на слободно окупљање мањинских заједница и да ту нема „места за интерпретације“.

Према његовим речима, од државних органа никада нису добили на увид безбедносне процене, због чега се не зна зашто су претходне две параде отказане.

Данашњу конференцију требало је да отвори премијер Србије Ивица Дачић, а најављено је гостовање шефице преговарачког тима са ЕУ Тање Мишчевић и министра без портфеља задуженог за европске интеграције Бранка Ружића, који се нису појавили.

„Ова конференција је и прилика да се тестира однос институција према Паради поноса и поштовању права. Из премијеровог кабинета нисмо добили никакв одговор, док је Тања Мишчевић јавила да спречена да дође. Ипак, шефица преговарачког тима и Бранко Ружић су најавили да ће шетати заједно са нама, тако да ће им бити опроштено,“ рекла је модераторка скупа и директорка Инцијативе младих за људска права Маја Мицић.

Парада Поноса требало би да буде одржана у суботу 28. септембра.

(Бета-Танјуг)

Данас почиње „Београд прајд“

Програм „Београд прајда“ почиње у суботу међународном конференцијом о слободи окупљања ЛГБТ особа. Програм се наставља „Недељом поноса“, док је Парада поноса најављена за 28. септембар. Безбедносна провера за тај догађај још није готова, а за исти дан Покрет Двери најављује породични протест.

Међународном конференцијом о слободи окупљања ЛГБТ особа, у Београду у суботу почиње програм „Београд прајда“. Програм се наставља „Недељом поноса“, која обухвата изложбе, концерте, позоришне представе, филмске пројекције и друге догађаје на више локација у граду од 23. до 26. септембра, док је шетња најављена за 28. септембар. За исти дан, Покрет Двери најављује породични протест.

Све је спремно, бар кад је Недеља поноса у питању. Хоће ли, међутим, бити одржан и догађај који изазива највише пажње још није извесно, јер безбедносне процене за шетњу нису готове. За организаторе је охрабрујуће то што се, како објашњавају, државни врх није противио Паради поноса.

„Што се тиче председника Николића, и он је рекао прошле године да би дошао ако би то утицало на безбедност. Имамо афирмативне изјаве у дужем периоду, али је потребно да те изјаве постану дела и да се Парада заиста деси и да то постане нормалан догађај“, каже један од организатора Параде поноса 2013 Горан Милетић.

Извесно је да ће Параду подржати главни преговарач Србије са Европском унијом Тања Мишћевић и министар Бранко Ружић. Повереница за равноправност Невена Петрушић оцењује да би евентуална забрана шетње значила да државни органи не раде свој посао.

„Мислим да је сазрео тренутак и да смо поучени ранијим годинама схватили зашто је важно да се Парада одржи, не само због особа које припадају сексуалним мањинама, већ због свих нас. Данас су угрожена права ЛГБТ особа, а сутра ће бити угрожена права свих нас“, упозорава Петрушићева.

Као и претходних година, планирано је да шетња почне у парку Мањеж. Тако је било и 2010. године, једини пут када је Парада и одржана. Тада је учеснике обезбеђивао велики број полицајаца, а у нередима пре и после шетње, у центру Београда повређено је 150 људи.

РТС