Хочевар нуди Србима у Нишу свињске рошчиће (ИНТЕГРАЛНИ СНИМАК)

hocevar

У прилици смо да вам представимо интегрални текст са конференције за штампу Станислава Хочевара у Нишу, од 16.09.2013. Најзанимљивији детаљ је да се Хочевар позивао на речи отпадника од Православља, унијату Вјачислава Ивановича. Мада смо о другим спорним моментима, који откривају прозелитистички карактер дефилеа у Нишу већ писали, читаоци и слушаоци ће, овом приликом, чути да Хочевар нуди исто оно што су муслимани нудили потурицама у ранијим вековима, а Ватикан унијатама: хлеб уместо крста. Да ли су Нишлије и Срби толика сиротиња и беда, како каже Хочевар, да би разменили Веру Православну за свињске рошчиће (погледати Лк. 15, 11-32) , остаје да се види наредних дана.

“Хвала вам лепо уважени господине градоначелниче, уважени господине директоре, поштовани новинари, даме и господо, и за нас, браћо и сестре. Пре свега осећам дубоко у срцу да честитам граду Нишу на толиким успесима над слављем ове јубиларне године и сада посебно када се отвара ова тако значајна изложба о цару Константину. Ви сви знате да већ годинама размишљамо о значењу тога јубилеја, сви заједно, особито већинска Православна Црква и наша, да је било пуно заједничких корака, путова и сви смо размишљали како би било достојно славити овај јубилеј, не само да бисмо гледали прошлост, већ како би нас овај јубилеј надахњивао за садашњост и за будућност. Ево зашто ми славимо читаву ову годину под геслом „За слободу – ослобођени“, што значи да требамо данас, у ово време демократије, да живимо нутарњом слободом, управо тако да признајемо достојанство једни других.

Сабор СПЦ понудио да заједно, у близини, славе римокатолици и православни

hocevar-nis

Ви знате исто тако да се дугачко време размишљало да ћемо моћи што више заједно славити, али управо, јер и многа браћа и сестре можда још тога не би разумели, будући да не можемо славити још заједничку Литургију, па је онда и СА Сабор СПЦ понудио да заједно, у близини, славимо, да можемо и једни и други славити Литургију. Тако имамо сада, што достојно је, пре него се овде сусретну сви патријарси Православни, да ми славимо овде наше славље. Можда је наше славље, ходочашће, унеколико специфично. За нас је увек важно да људи и ходају, тим ходом, и то је ходочашће, и моле, и славе Бога, и размишљају. Ево зашто је ово ходочашће на неки начин комбиновано са два главна елемента. Наша је жеља да бисмо управо младе из читаве регије објединили и да би ту заједнички размишљали, претектовали, што управо тај јубилеј значи, зато ће бити у петак , 20 –ог овог месеца, долазак мање групе, највише до 300, јер наше инфраструктуре, интерне, црквене не дозвољавају више, а већ ту морам одмах да искрено захвалим граду Нишу за сву подршку и помоћ, дакле, ми не можемо са више младих, да бисмо водили тај унутарњи дијалог, да би млади могли актуализовату ову поруку цара Константина, па ћемо се најпре зауставити у Алексинцу, па тек онда навечер доћи ту да поздравимо његову еминенцију господина кардинала Анђела Сколу. А ви знате шта значи бити баш ово да се ту у Нишу, у граду рођења цара Константина нађе представник наше цркве, значи милански надбискуп, где је била донета одлука о Миланском едикту. Дакле, већ то је велико значење, сусрета тих двају градова. И дакле, у томе је велика, велика одлука. Зато ћемо с њиме тог првог вечера, у петак 20 –ог, славити прву вечерњу, дакле, то је искључиво духовни догађај, молитве, и будући да имамо, што је за нас велика част, и стварно сам врло срећан, да имамо ту честицу часног Христовог Крста, посебан дар његове еминенције.

Нишке медитације, финансијска корист и брига за нишку сиротињу

Исто тако свете моћи царице Јелене – ми ћемо се пред тим моћима молити и клањати, зато бих ја искрено, као што је то већ учинио уважени господин градоначелник, позвао све грађане града Ниша да разумеју да је чежња наших верника да се ту моле, да ту долазе, много би желели и да читаву ноћ моле се пред тим реликвијама, док ће други дан бити оно што је у нашој традицији тако јако истакнуто, а то је размишљање, медитација, о последњим Христовим тренуцима на земљи, пут страдања, или како ми то обичавамо рећи – крижни пут. И то је медитација искључиво зато да би ти млади људи који су данас у опасности пред дрогом, зависности од алкохола и других, да би могли да схвате како је то важно. Управо зато да бисмо могли бити блиски свима, ми смо сви свесни стално. Пратимо да је данас велика економска криза и због тога не желимо дати неке велике вањске наглашености већ размишљамо како бити што ближе и свим сиромасима, потребнима и овога града. Зато ће ту заседати и Каритас из подручја некадашње Југославије, да бисмо видели како је могуће неким заједничким пројектом у будућности још више помоћи свим потребнима.

Србија овим улази у европски простор

Тако видите, то ће бити ова ноћ, ноћ молитве, пре тога ноћ рефлексије и млади из Каритаса, ујутру ћемо дакле тим крижним путем и затим еухаристијским слављем, којег ће преносити и РТС Србије, што ми је врло драго, а тиме некако читава Србија уђе у европски простор и шире, ви знате да је гледаност свуда, да би могао управо ту доћи до изражаја та наша повезаност. Са тим еухаристијским слављем завршава се наш литургијски део, али након тога, што опет иде захвала граду, али и републици, имају прилику да ходочасници после посете и Медијану и особито ову изложбу. Част ми је поздравити господина директора. Ако је потребно говорити о читавом тајмингу, ја имам ту сараднике, даће вам све и ако желите радо ћу одговорити на питања тако да можете да будете обавештени баш о свим детаљима. Ја бих ту завршио. Ако, ево, је потребно радо стојим на располагању.

1234485_578265975543487_943482425_n

Стигао папски изасланик у Ниш. Градоначелник Ниша Перишић размењује дарове.

Стојим на располагању и да одмах кажем још о том споменику. За мене је највећа вредност ове јубиларне године управо у томе да је већ сада било толико дијалога на свим разинама, и ево ви знате добро да је било у почетку и са стране сада његове светости г. г. Иринеја, патријарха српског,  изражена жеља да би дошло до још већег дијалога. У том смислу је било мишљено да би дошло до посете бискупа римскога, папе, и тај споменик ја био у том духу предвиђен. Будући да сада тога нема, зато и сматрамо да није згодно, да би том поводом тај споменик био постављен (…) католичке цркве, зато будући да ми завршавамо 20 – ог новембра јубиларну годину, желимо да буде ту некаква круна. Сем тога ће бити многе књиге које на посебан начин говоре и о граду Нишу, и о знаковитости читаве Србије, због рођења толико римских императора, да то шаљемо, и неке наше књиге ћемо превести , превести на стране језике управо зато јер смо некако и ми тако разумели да је врло важно да је град Ниш познати, јаче познати свету, зато управо желимо да током читаве године , као што смо већ имали симпозијум , тако да је у Сремској Митровици, у Београду, да редовно обележавамо све градове повезане са њим и да буде о граду Нишу што више информација.

(…)

Стижу одабрани млади манифестанти са задаћом и верници

Новинарка:  Господине Хочевар, ви сте споменули долазак ваших млађих верника, колико сам схватила, и бројку од три ститине младих људи. Малопре смо од диреткора ТОН-а (Туристичка организација Ниша) чули да Ниш очекује између 3000 – 5000. Да ли они долазе под организацијом католичке цркве или су то ходочасници, који из личних разлога долазе у Ниш?

490x370_490x370-Putokaz-Nis

Фото: Д. М. Цар: Због дефилеа римокатолика, 21.09.2013. биће измењен режим саобраћаја.

Хочевар: Бићу врло јасан. Ми смо хтели и увек наглашавамо и можда није тог било доста у јавности писано или говорено. Ми желимо тога првога дана, младе који су у својим помесним црквама укључени у живот и већ разумеју ова велика питања цивилизације и духовности. Управо зато су сви они примили већ код своје куће катихизисе да тачно знају зашто је заправо, требало доћи до Миланског едикта. Сада ће у Алексинцу разматрајући како се они могу укључити, да би у тој ноћи клањали, онда управо разматрајући Крст Христов, схватили своју задаћу. Дакле, то су одабрани млади који представљају све, да тако кажем, републике наше некадашње заједничке земље. Нама се јако ради о миру, помирењу, сарадњи и поштовању. И то је циљ ове групе младих. Дакле, то су одабрани млади који живе своју духовност , који су већ делатни у цркви, и наш карактер је искључиво тај духовни. Они ће идућег дана на главном слављу, литургијском, а на то славље долазе верници, верници исто тако са свих страна, од Италије, Аустрије, преко Словеније, Хрватске, БиХ, до Црне Горе, Македоније, Бугарске, управо наглашавамо ту регионалност. Да би наказали ту повезаност, пријатељство, разумевање. Дакле, то су пак прави ходочасници. Неки ће већ приближити се пре вечери близу града Ниша, али су то првог дана већ ту , што нисам посебно наглашавао , многи дотични гости. За нас је велика част да су се кардинал Кери , који је велики пријатељ Србије из Америке, који је вођа „Католик Релиф Сервиса“ , он са још једним бискупом и петорицом својих сарадника из тог подручја, управо да би проучавали то питање, јер ми то можемо и заједно, јаче учинити за најпотребније. Мени је врло драго рећи да сам био данас са својом братијом, са његовим преосвештенством владиком Јованом, са којима смо исто тако размишљали о свим тим питањима те сарадње. Затим, да ће доћи бискуп Јорка где је дакле био цар Константин проглашен императором, и бискупи свих суседних земаља. Увек наглашавам, знајући да наше инфраструктуре нису велике, да се ради о репрезентативности и онима који могу те баш идеје промовисати даље. Зато су по том кључу изабрани. И наш нагласак је био управо о томе. Омогућити да те валидне идеје Миланског едикта долазе до изражаја. И како рекох, зато ће млади на крају свете литургије , на светој миси, како ми волимо рећи, дати један проглас како би они данас видели свој едикт.

(…)

„Европа треба да дише са оба плућна крила“ (издајник Православља, унијата, Вјачислав Иванович). (То дисање је) важно за Ниш и за његову културу и за финансије

 

Његова еминенција господин кардинал Ангело Скола у пратњи шесторице својих сарадника долази већ у четвртак , 19 – ог , у 19.30, долази на аеродром, тамо ће бити на аеродрому прилика за конференцију за штампу. Господин кардинал је спреман  одговарати на питања. Да би могао другог дана, у петак 20 –ог,  у 9 часова да посети његову светост г.г. Иринеја, затим господина председника државе, господина Томислава Николића. И одмах након тога ћемо доћи у Ниш да поздрави у Саборној цркви, Српску Православну Цркву , да би се могао након тога сусрести, сад имате ту написано, јер ми славимо као читава међународна бискупска конференција Св.Кирила и Методија, да би се са свима епископима- бискупима сусрео, кратко поразговарао да би могао касније, ја мислим да ту ја, господине градоначелниче, могу рећи, да ће доћи у 17.30 у градску кућу, да поздрави дакле и СПЦ, и град Ниш. Да би затим био са стране младих, 18.30 поздрављен и у 19.00 почињемо прву вечерњу. И онда када у суботу ту све завршимо, враћа се у Београд, где ће бити, нажалост је господин апостолски нунције оболео, тако да имамо пуно потешкоћа. Али биће пријем у апостолској нунцијатури. У недељу у 10 часова у нашој, културно казано, прелепој Цркви светог Анте, ће славити захвалну литургију и онда се истога дана враћа  натраг у Милано. И како рекох, то је први део тога славља хришћанства, више са западном традицијом док ће (…) и многи представници католичке цркве доћи ту када ће источне цркве и његове светости и његова свесветост патријарх Вартоломеј славити, тако да мислим да је град Ниш одиграо изванредно велику улогу, да прихваћа да може стварно што је руски песник Вјачислав Иванович записао, управо кад је посећивао Италију: „Европа треба да дише са оба плућна крила.“ И ево, то се управо то доказује и мислим да је то, ако ништа друго, и под културним али и финансијским видиком јако важно за град Ниш. Са наше стране видимо да постоји велики интерес и у будућности. Зато уређујемо нашу цркву. Ви знате да постоји изванредно велики интерес за посећивање манастира СПЦ. Али католици желе увек понегде славити своју литургију, свету евхаристију, мису. Тако ће град Ниш са тим светим моштима и уређеношћу, особито уметничких мозаика патра Др. Марка Ивана Рупника стварно бити један и културни споменик и тако ће се то промовисање сусрета унапредити.

 

Шашаве цифре, новинари да раде на повећању цифре и да се идеје екуменизма прошире

 

Новинарка:  Господине Хочевар, хоћу да вас питам како коментаришете то што се у јавности почетком године појавила информација да ће у Ниш доћи око 100.000 верника, па је била нека цифра од 20.000 а сад кажете да ће бити 300?

Хочевар Гледајте, пре свега сте помно пратили да је организатор у име читаве бискупске конференције београдски надбискуп и он објективно одговара за све податке. Никада са моје стране, нити са стране организатора није било то казано. Нама је увек било у циљу као што рекох, два принципа – репрезентантност, а друго квалитет људи који су способни разматрати. Можда, али ја сам баш испитивао, нико није казао. Долази до тих информација. Друго што је важно рећи јест да је жеља, по нашем мишљењу, заиста да годишњица Миланског едикта заслужи изванредно велику пажњу. Ми смо то увек наглашавали, гледајте, ми смо много размишљали, однос религије, друштво, и Црква,  држава, верска права , слобода савјести, људска достојанства. И дакле, ја не желим пролонгирати рефлексију, али то су тако важна питања да сви желимо да дође што више људи. Али ви сами знате, и ми знамо, колико је стварно беда. Само да напоменем колико је њих из Словеније хтело да дође, али је једноставно свуда таква криза и ми смо одрекли било какве велике масовности, не на штету тога, већ, управо зато бисмо желели да ви, уважени господо и даме из медија, учините своју улогу и унапред захваљујем. Понављам, данас је важна рефлексија и мислим да можете управо ви, и зато сам јако захвалан и држави Србији и РТС-у да ће преносити то славље, да ће и прије бити више репортажа, управо зато да могу ове преважне идеје да се прошире. Ево, зато је било казано са наше стране, што се тиче бројке, је казано само ово: да стадион Чаир може након свих разговора, а ви знате добро… Ми смо чак мислили још нешто, али је дошло између тога и до поплаве и многих других ствари , и зато смо се ограничили. Највећи број може бити 20.000 и то што смо ми говорили, дакле да је највећа могућност, али што нас изненађује да долази толико , да тако кажемо, једноставним језиком, дипломата, што уопште нисмо очекивали. Дакле, од америчког кардинала до овога да су сами бискупи из Њу Јорка одн. бискупска конференција Велике Британије да је желео доћи и толико новинара који ме зове и рецимо из Италије и другде да дајем одговоре. И мислим да смо тиме постигли велики циљ, да је град Ниш сада познатији и да можемо искрено рећи да … Ви знате да није међу свим стручњацима једнако интерпретиран Милански едикт и да има много различитих питања. Али ипак, ево сва ова истраживања указало су на значајно, и сада постоји много већи интерес него што је био у самом почетку.

Хочевар: Ми немамо старо и ново, али ипак имамо. Сви су то прихватили, али ипак нису.

Новинар: Да ли ћете екуменску литургију служити по „новом“ или по „старом“, с обзиром да је папа Бенедикт раније дао могућност бискупијама да изаберу како ће …. Да ли ћете Ви служити по новом …  или по старом?
Хочевар: Ми немамо старо и ново, него радимо по томе како је Други ватикански црквени сабор одредио и код нас сви су прихватили тај начин. Св. Отац, сада папа емеритус, Бенедикт 16 омогућио је оним верницима који се нису некако могли укључити у ту нову литургију да се може на изванредан начин може славити ова литургија, управо зато ако је то онда било како кажемо спасоносно може бити и даље. Али је редовита облика то и ми идемо тим путем и ја могу да кажем да сам много срећан да су сви наши верници јако задовољни тим начином. И Ви знате да је коначно то и удео свете браће Кирила и Методија, који су хтели приближити литургију националној народној култури и у томе ми радимо. И мислим да је то знак велике зрелости наше цркве.

558247_10201279715252514_684239569_nПравног јединства нема, али бесправног има, православни су се обећали

Новинар: С обзиром да је нама истог тог дана Литургија…

Хочевар: Гледајте. Хвала Вам. Ми смо врло свесни да верници Православне Цркве тога дана славе Малу Госпојину, али ми смо морали примити могућности његове еминенције господина кардинала. И ми уважавамо, чак ћемо и то рећи као што за нас, гледајте, није једноставно када ће ту бити сви патријарси је недеља, а за нас је недеља највећи празник и ја ћу морати, да тако кажем, оставити своју паству. Ево, звали су ме многи кардинали, ја сам их потакнуо да дођу. Они би требало бити сваки у својим црквама, па ће доћи унаточ томе да су пре тога преузели на тај дан Господњи своје обавезе. Доћи ће управо из љубави до источне цркве, како се убеђен сам да верници, прави верници…

Новинарка: Да Вас питам  нешто… Да ли ће на Вашој миси бити неко од званичника из Православне цркве?

Хочевар: Обећали су – да. Обећали су. И из Ниша или из Патријаршије.

Новинарка: Саслуживаће са Вама?
Хочевар: Не, не. Управо то је разлог да правимо два пута, да не би тко мислио јер нема још правног јединства. Ми имамо у свему исте тајне али будући да немамо правног јединства, да немамо заједничког поглавара. И зато је била жеља СПЦ да славимо ми, па позовемо другог само на присутност и обрнуто када ће славити Православни…

Наставиће се, изгледа на Чаиру (по Божијем допуштењу и нашим гресима)

Ако Ви верујете у Исуса Христа, како онда можете тежити да измирујете и изједначујете истину са неистином? Је ли Вам тај пут Христос указао? Је ли Он мирио Своју науку са римским идолопоклонством, црначким фетишизмом, индијским нихилизмом и мртвим јудејским фарисејством? Очигледно не. И апостол Христов одлучно устаје против Вас говорећи: Какву заједницу има видело с тамом?Како ли се слаже Христос с Велијаром (ђаволом)? Знајте, да свет не распиње на крст онога ко мири истину с неистином, и светлост са тамом, и добро са злом. А Христа је свет распео на крст, јер није уједначавао, није мешао, није са истином политизовао. Јасно је, дакле, да Ви не верујете у Исуса Христа.

Свети Владика Николај Велимировић, Мисионарска писма

Погледати, такође: НИШКИМ ЕДИКТОМ СЕ УКИДА МИЛАНСКИ

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”